Impozit mai mare pentru proprietarii de locuințe

Impozit mai mare pentru proprietarii de locuințe. Consiliul Local al Sectorului 1 a luat o măsură drastică marți. Este vorba despre supraimpozitarea proprietarilor care nu și-au întreținut corect clădirile. În primă fază, este vorba despre aproximativ 20 de proprietari.

În urma acestei decizii, acești proprietari vor fi supuși unor impozite majorate cu valori cuprinse între 100% și 500%. Procentajul impozitului va fi determinat în funcție de gradul de degradare a imobilelor. Impozitul se va aplica pentru anul 2024, spune primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Imobilele vizate se află pe:

  • Str. Biserica Amzei
  • Bd. Dacia
  • Str. Berzei
  • Str. G-ral H. Berthelot
  • Str. Panait Istrati
  • Str. Popa Tatu
  • Str. Băneasa

Clădirile reprezintă un pericol pentru trecători

Primarul Sectorului 1 al Capitalei a mai spus că aceste imobile duc la degradarea aspectului general al zonei. De asemenea, Clotilde Armand mai spune că acestea reprezintă și un pericol pentru trecători, în special în momentele în care condițiile meteo nu sunt favorabile.

Primarul a evidențiat că numeroase dintre aceste clădiri au fațadele grav deteriorate. Acest aspect reprezintă un pericol pentru siguranța publică.

În acest sens, Biroul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal al Poliției Locale a emis sute de somații în acest an către proprietari pentru a-și remedia sau restaura imobilele.

„Mă bucur să văd că mulți dintre proprietari au răspuns somațiilor și și-au reparat fațadele caselor. Semnul <Atenție, cade tencuiala!> trebuie să ajungă istorie”, a declarat Clotilde Armand.

clotilde armand
SURSA FOTO: Facebook/Clotilde Armand

Primăria Sectorului 1 a considerat că această măsură de supraimpozitare reprezintă o modalitate eficientă de a determina proprietarii să-și întrețină corespunzător clădirile.

Măsura va contribui la îmbunătățirea calității vieții în sector și la siguranța cetățenilor.

Capitala, orașul bulinelor roșii

Situația acestor clădiri este dificilă în București, având în vedere că sunt sute de clădiri care au nevoie de reabilitare.

Anual, lista imobilelor cu buline roșii crește, iar reabilitarea acestora avansează cu pas lent, semnalează proprietarii îngrijorați și cetățenii.

În ciuda pericolului iminent, primăria reface doar câteva clădiri pe an, lăsând în continuare o parte semnificativă a locuințelor într-o stare precară.

Aproximativ 400 de imobile din București se află oficial în clasa I de risc seismic, cu un număr în creștere în ultimul an. Imagini filmate acum doi ani arată clădiri cu buline roșii, simbol al gradului de pericol seismic, iar acum, pe lângă acestea, au apărut altele noi.

Proprietarii încearcă să-și avertizeze concetățenii cu afișe care atenționează asupra riscului și îi îndeamnă să ocolească zona.