Datele oficiale arată o scădere de aproape 10% a tranzacțiilor de pe piața imobiliară comparativ cu aceeași perioadă din 2024, iar pe litoral, declinul este mult mai accentuat, atingând chiar 70%.
Numărul total al locuințelor vândute în aprilie a fost de aproximativ 50.000, cu 12.000 mai puține decât în anul precedent. Scăderea tranzacțiilor s-a resimțit și în marile orașe, cu procente importante: 24% la Cluj, 23% în București și 20% în Constanța. Specialiștii remarcă o încetinire clară a pieței, observând că oamenii devin tot mai precauți înainte să cumpere un apartament sau un teren.
Schimbări din profilul cumpărătorilor din piața imobiliară
De la an la an, prețurile locuințelor au crescut cu aproximativ 12%, iar în orașe precum Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat a depășit 3.000 de euro, în timp ce în București a atins circa 2.500 de euro.
Cristi Farcaș, agent imobiliar, a explicat pentru Antena 1 că în această perioadă predomină cumpărătorii care utilizează economii proprii pentru achiziție. El a atribuit acest fenomen faptului că în timpul pandemiei, oamenii au economisit mai mult, neavând posibilitatea să călătorească.
Pe de altă parte, numărul locuințelor finalizate a scăzut, fiind influențat de stagnarea construcțiilor și de eliberarea unui număr redus de autorizații în ultimii ani.
Ramona Ganea, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar, a subliniat că se simte o scădere a tranzacțiilor pentru apartamentele noi și o creștere pentru cele vechi, iar dezvoltatorii au ales să se orienteze către zonele din jurul Bucureștiului, cum ar fi Ilfov, sau să aștepte noi reglementări, din cauza incertitudinii privind autorizarea.
„Se simte o scădere a tranzacţionării pe partea de apartamente noi și o creștere pe cele vechi, cumva se echilibrează astfel numărul de tranzacții – în Capitală, cel puțin.
Lipsa de predictibilitate generată în mare parte de incertitudinea posibilității autorizării sau nu, a dus la această decizie a unor dezvoltatori de a nu investi în București, de a se duce către zone precum Ilfov sau pur și simplu de a aștepta noi reglementări în domeniu”, a adăugat Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar.
Corecții așteptate: prețurile ar putea scădea cu cel puțin 10%
Economiștii prevăd o perioadă de ajustare a pieței, cu o corecție a prețurilor imobilelor. Specialistul economic Iancu Guda a transmis că, datorită scăderii cererii și a presiunii asupra dezvoltatorilor, prețurile ar putea scădea cu cel puțin 10% în acest an.
El a mai precizat că Legea Nordis, care echilibrează raportul dintre cumpărători și dezvoltatori, va contribui la această schimbare.
„Mă aștept pe fondul scăderii cererii și îndatorării dezvoltatorilor și Legea Nordis care aduce o echitate între cumpărător şi dezvoltator.
Dezvoltatorii să înceapă să scadă din preţuri. Ar fi corect să vedem o scădere de cel puțin 10% anul acesta, dar depinde de cerere și ofertă”, explică specialistul.
Totodată, specialiștii recomandă cumpărătorilor să se orienteze către locuințe al căror preț este corect, adică echivalentul chiriei pe o perioadă de 15 ani. Astfel, piața imobiliară ar putea găsi un nou echilibru în contextul actual.