Seria de filmulețe de promovare a României pe plan internațional continuă vineri, 30 octombrie, cu un nou episod dedicat pictorului Nicolae Grigorescu:

”Eu spun Renoir, voi spuneți Franța. Eu spun Constable, voi spuneți Anglia. Cel puțin așa sper! Eu spun Van Gogh, voi spuneți Olanda. Cine știe care este chimia care creează aceste reputații? Permiteți-mi să mai adaug un nume pe listă. Eu spun Grigorescu, voi spuneți România.” – Tessa Dunlop.

Grigorescu, iubitor al frumuseții vieții la țară

Comparat cu pictori emblematici ai lumii, viața lui Nicolae Grigorescu, tablourile sale, relația cu oamenii politici ai vremii (de la Mihail Kogălniceanu la Napoleon al III-lea) vor fi prezentate într-un episod inedit, scris și prezentat de dr. Tessa Dunlop.

Fost ucenic de iconar în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, pictor de front, de icoane sau chiar de picturi murale, Mănăstirea Agapia din Moldova fiind expresia măiestriei pictorului iubitor al frumuseții vieții la țară pe care a imortalizat-o în tablouri unice, Nicolae Grigorescu este (re)adus în atenția publicului internațional prin intermediul celui de-al patrulea episod realizat de Storytailors.

“Who is Romania“ este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și personalitate media britanică.

”O adevărată ambasadoare informală a României”

Pasionată de România și specialistă în relațiile româno-britanice ale începutului de secol XX, Tessa vorbește românește și este autoarea lucrărilor „The Bletchley Girls” și „The Century Girls” și câștigătoare a numeroase premii pentru producția BBC „Coast”.

A venit pentru prima dată în România în 1992, ca voluntar într-un orfelinat și acum are propria sa familie română.

Este considerată o adevărată ambasadoare informală a României.

”Povestea și particularitățile unui popor remarcabil”

Tessa Dunlop: „A fost o plăcere enormă pentru mine să prezint evenimente și personalități istorice ale unei țări care este atât de des înțeleasă greșit în Vest. Sper că aceste filmulețe vor oferi povestea și particularitățile unui popor remarcabil”.

Seria “Who is Romania“ este produsă de Storytailors, casă de producție internațională fondată de un român, Paul Andrei Lungu, care acoperă peste 40 de țări.

Seria beneficiază de suportul Institutului Cultural Român şi de o serie de contribuţii constând în materiale de arhivă din partea unor instituţii precum Centrul Naţional al Cinematografiei sau MNIR, precum și sprijinul media al Fundației România Pretutindeni.