Proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2023, în procedură parlamentară. Calendarul de adoptare va fi stabilit în curând

Informația a apărut după ce Guvernul a aprobat joi, 8 decembrie, cinci acte normative care creează cadrul pentru finanțarea României în 2023, respectiv Ordonanța de măsuri fiscal-bugetare 2023, strategia fiscal-bugetară pentru 2023-2025, legea plafoanelor bugetare, legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat care sunt o parte din măsurile în domeniul drepturilor salariale luate pentru 2023.

„Majorarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcție, salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de legea cadru 153/2017”, a explicat Adrian Câciu.

Totodată, ministrul a subliniat că indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora vor fi menținute la nivelul din decembrie 2022.

De aceeași măsură vor beneficia și sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și a celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte potrivit legii din salariul brut lunar.

În 2023, compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar se va face numai cu timp liber corespunzător, cu unele excepții.

Mai apoi, Adrian Câciu a spus că majorarea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2023 de la 1586 la 1785 lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1, la care se adaugă un procent suplimentar în funcție de data stabilirii dreptului de pensie și tranșele valorice alea acestora.

De asemenea, ministrul Finanțelor a anunțat și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor ale căror venituri nu depășesc 3.000 de lei.

Bugetul din 2023 are ca țintă scăderea inflației și deficitului

Anterior, ministrul Finanțelor a prezentat propunerea de buget de stat pentru anul viitor, în contextul în care Executivul dorește să crească investițiile și salariul mediu, în timp ce intenționează să scadă deficitul, inflația și șomajul.

Ministrul Adrian Câciu spune că bugetul se construiește pe baza previziunilor realizate în toamnă, prognoza fiind în creștere cu 2,8% în încetinire, față de cea de anul acesta.

În documentul prezentat de șeful de la Finanțe se arată că reducerea deficitului de cont curent va ajunge la 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB), față de 8,8%, în timp ce deficitul public scade la 4,4% din PIB de la 5,7%.