Proiectul de lege privind grațierea, despre care a vorbit miercuri seara Tudorel Toader, a fost adoptat tacit de Senat, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.Este vorba de un proiect al ministerului Justiției din perioada în care era condus de Florin Iordache, care a fost adoptat tacit în mai 2017 și trimis la Camera Deputaților, unde a fost abandonat „la sertar”.Acest proiect ar putea intra în dezbatere la Camera Deputaților, dacă există voința politică în acest sens, potrivit surselor citate.De asemenea, proiectul ar putea fi modificat și amendat în Comisia Juridică din Camera Deputaților, dacă există, de asemenea, voința politică, au precizat aceste surse.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că, din câte știe, ar exista un proiect la nivelul Parlamentului care vizează amnistia, însă nu au fost purtate discuții în acest sens în cadrul coaliției de guvernare și că acest subiect nu trebuie să fie unul tabu.

Tudorel Toader a declarat  că “suntem în anul centenar” iar „legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, susţine că, din punctul său de vedere, „ideea aministiei nu este o iluzie juridică”. El a declarat că este nevoie de adoptarea unui „pachet de soluţii să se repare nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor în justiţie”. Liderul PSD a susţinut că a cerut reprezentanţilor Guvernului să urgenteze procedura pentru ca „efectele acestor protocoale nenorocite să fie şterse”.