Proiect de lege controversat în Nicaragua: marţi, deputaţi ai partidului preşedintelui Daniel Ortega au depus un proiect ce prevede înregistrarea corespondenţilor de presă, inclusiv a celor din Nicaragua, ca „agenţi străini”, supuşi unei supravegheri strânse şi restricţionării drepturilor lor civile, transmite France Presse.

Ce prevede proiectul de lege şi pe cine vizează acesta?

Proiectul de lege vizează în special ONG-urile pentru drepturile omului şi organizaţiile politice ce primesc finanţare din străinătate. Oponenţii actualei puteri şi asociaţiile de jurnalişti au criticat foarte dur ideea, argumentând că este un atac asupra libertăţii de exprimare şi de informare.

Proiectul de lege intenţionează „să stabilească un cadru juridic pentru persoanele fizice sau juridice dependente de interese şi finanţări străine şi care se dedau amestecului în afacerile interne ale ţării”. Organizaţiile, asociaţiile sau persoanele fizice şi juridice, străine sau având cetăţenia nicaraguană şi care îndeplinesc aceste criterii vor trebui să se înregistreze la Ministerul de Interne ca „agenţi străini”, prevede textul.

Sunt vizaţi în mod special cei care „realizează servicii de relaţii publice, angajaţi ai serviciilor de informaţii sau consultanţi politici (…) în interesele guvernelor, companiilor sau asociaţiilor străine”. Odată înregistrate ca „agenţi străini”, persoanele în cauză vor trebui „să se abţină (…) de a interveni în afaceri sau chestiuni de politică internă”, adaugă textul.

Şanse foarte mari ca proiectul să treacă de Parlament

Guvernul preşedintelui Daniel Ortega are o majoritate absolută în Parlamentul din Nicaragua, care acum trebuie să înscrie proiectul de lege pe agenda dezbaterilor sale.

„Acest proiect de lege ar împiedica libertatea de exprimare, dreptul la muncă al celor care colaborează cu agenţii de informaţii şi cu mass-media străine”, a denunţat profesorul Alfonso Malespin de la Universitatea Centroamericană (UCA). Proiectul de lege „îi privează pe jurnaliştii din Nicaragua de dreptul de a informa şi de a-şi da avizul cu privire la afacerile interne ale propriei ţări, sub pedeapsa sancţiunilor penale”, a asigurat profesorul Malespin, potrivit Agerpres.

„A califica un jurnalist ca agent străin înseamnă a spune că este agent al CIA” sau al Statelor Unite. „Înseamnă să pregăteşti terenul ca el să fie ţinta uşoară a represaliilor”, a insistat academicianul.

Scriitoarea Gioconda Belli a denunţat pe contul său de Twitter „o încălcare a drepturilor nicaraguanilor, în timp ce puterea îşi arogă dreptul de a-i numi ‘agenţi străini’, un calificativ implicând de fapt negarea condiţiei lor de cetăţean”.

Oponenţii preşedintelui Ortega consideră că acest proiect de lege îşi propune să reducă la tăcere presa şi opoziţia în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru noiembrie 2021.