Răspunsul acestuia survine după ce Bastianini a răspuns la o întrebare privind informaţiile apărute în presă conform cărora au fost contacte între Ministerul italian de Finanţe şi UniCredit SpA în legătură cu o posibilă vânzare a participaţiei de 68%, transmite Reuters, citată de agerpres.

„Conducerea BMPS nu este implicată în negocierile legate de posibilitatea ca Ministerul de Finanţe să decide când şi dacă va vinde banca”, a spus Bastianini cu ocazia audierii în Parlament.

Marţi, publicaţia italiană La Repubblica anunţa că Ministerul de Finanţe s-a îndreptat către UniCredit pentru vânzarea participaţiei în Monte Paschi dar a precizat că UniCredit este pregătită să se angajeze în negocieri doar dacă va fi compensată adecvat faţă de riscurile pe care le presupune o astfel de tranzacţie.

De cealaltă parte, reprezentanţii UniCredit nu au comentat informaţia.

Nu există niciun interes

În acelaș timp, șeful UniCredit, Jean Pierre Mustier, a declarat în repetate rânduri că UniCredit nu este interesat în fuziuni sau achiziţii, dar unii analişti cred că ar putea să îşi schimbe părerea având în vedere că presiunile la adresa UniCredit s-au înmulţit după ce rivalul Intesa Sanpaolo SpA a preluat Unione di Banche Italiane SpA.

De asemenea, în anul 2017, Guvernul a salvat Monte dei Paschi – cea mai veche bancă din lume – preluând o participaţie de 68% pentru 5,4 miliarde de euro, dar trebuie să-şi vândă anul viitor pachetul de acţiuni pentru a îndeplini condiţiile planului de salvare negociat atunci cu Comisia Europeană.

Pentru a atrage cumpărători, Monte dei Paschi intenţionează să transfere credite neperformante de 8,1 miliarde de euro către compania de stat care gestionează creditele neperformante AMCO. În urma tranzacţiei, rata creditelor neperformante va scădea de la 12% la 4% din totalul împrumuturilor, sub media din sistemul bancar şi mult sub nivelul de vârf de 40% înregistrat înainte de salvarea băncii.

Dar Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit condiţii stricte pentru această tranzacţie, care va reduce semnificativ rezervele de capital ale băncii italiene.

Carla Ruocco, membru al grupării Mişcarea cinci Stele, aflată la guvernare, a cerut Executivului să nu vândă Monte dei Paschi, evaluată în prezent la doar
1,6 miliarde de euro.

BMPS este angajată într-un vast program de restructurare şi trebuie să îşi reducă efectivele cu 20% până în 2021, când ar urma să ajungă la circa 20.000 de angajaţi, însă fără concedieri, şi să închidă 600 dintre cele aproximativ 2.000 de agenţii.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.