Powell a declarat că activitatea economică rămâne departe de nivelul de dinaintea crizei iar „viitorul continuă să fie extrem de nesigur.

O redresare completă va veni probabil numai când oamenii sunt încrezători că este sigur să se reangajeze într-o gamă largă de activităţi”, în condiţiile în care virusul va fi sub control.

Până atunci, oficialii Fed „rămân decişi să folosească toate instrumentele de care dispun pentru a face orice este nevoie, atât timp cât va fi necesar, pentru a se asigura că redresarea va fi cât de puternică va fi posibil, şi pentru a limita pagubele la adresa economiei„, a afirmat Powell.

Ce spune secretarul american al Trezoreriei

Tot la audieri secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că economia „va înregistra o creştere semnificativă în trimestrul trei din 2020, stimulată de vânzările solide de retail, de vânzările de locuinţe, de creşterea producţiei industriale şi a activităţii de afaceri. Totuşi, sunt necesare noi măsuri de stimulare fiscală”.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei americane în acest an, previzionând un declin de 3,7%, mult mai redus decât scăderea de 6,5% prognozată în iunie, în timp ce rata şomajului, care se situa la 8,4% în august, ar urma să scadă la 7,6% până la finalul anului.

Se dorește menținerea dobânzii între 0 și 0,25 procente

Oficialii Fed s-au pronunţat în favoarea menţinerii dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie, când pandemia a început să afecteze economia SUA.

De asemenea, majoritatea reprezentanţilor Fed au apreciat că rata dobânzii va rămâne aproape de zero pentru o perioadă îndelungată, cel puţin până în 2023.

„Concret, ceea ce transmitem este că politica monetară va rămâne relaxată până când economia se va redresa semnificativ. Noua promisiune de a menţine dobânda până când rata inflaţiei este în grafic pentru a depăşi moderat ţinta Fed de 2% ar trebui să reprezinte un instrument puternic în sprijinirea activităţii economice”, a declarat Jerome Powell.

Acesta a adăugat că redresarea ar urma să încetinească şi vor fi necesare noi măsuri de sprijin din partea autorităţilor. Deşi economia se redresează mai rapid decât se estima, piaţa forţei de muncă încă este sever afectată şi perspectivele sunt nesigure, a avertizat Jerome Powell.