Țigările electronice vor fi interzise pentru persoanele sub 18 ani

Senatul României a adoptat marți un proiect de lege inițiat de parlamentarii PNL care vizează țigările electronice, cu sau fără tutun. Mai exact se interzice utilizarea acestora în spațiile publice și comercializarea lor către persoanele sub 18 ani.

Potrivit proiectului adoptat, nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale se sancţionează cu amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere.

Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Senatorul Cristian Ţâgârlaş, unul dintre susținătorii proiectului, a subliniat în plen importanța reglementărilor pentru protejarea minorilor de efectele nocive ale produselor din tutun și ale dispozitivelor electronice asociate.

„Mi se pare normal ca aceste produse, care toate sunt dăunătoare minorilor, să aibă un tratament egal, nediscriminatoriu între ţigările normale şi țigările electronice sau ţigări care folosesc vapori încălziţi. În altă ordine de idei, am solicitat în propunere majorarea amenzilor entităţilor economice care încalcă aceste dispoziţii şi o măsură subsidiară, în care se repetă norma legal încălcată şi constatată, printr-o contravenţie aplicată acestui agent economic, suspendarea activităţii”, a punctat Ţâgârlaş.

Lipsa de probe privind siguranța acestor dispozitive, un risc pentru sănătate

Proiectul propus urmărește să trateze în mod egal și nediscriminatoriu toate produsele dăunătoare pentru sănătatea minorilor, inclusiv țigările tradiționale și țigările electronice.

În expunerea de motive a proiectului, se arată că specialiștii în sănătate publică susțin că vapori/aerosolii emiși de aceste dispozitive sunt la fel de dăunători ca și fumul de țigară tradițională, iar lipsa de probe privind siguranța lor comparativ cu țigările tradiționale generează riscuri de sănătate pentru utilizatori.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și va fi transmis spre dezbatere și votare în Camera Deputaților, urmând a deveni lege după aprobarea finală în Parlamentul României și promulgare.