Anunţ important pentru toţi românii care doreau să beneficieze de prevederile programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Casa Eficientă Energetic.

AFM anunţă că se suspendă înscrierile pentru aceste trei programe în luna decembrie

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va suspenda sesiunile de înscriere pentru aceste trei programe, începând din 3 decembrie în cazul programelor Rabla şi din 15 decembrie pentru Casa Eficientă Energetic, anunţă AFM.

Motivul invocat: este nevoie de o analiză a modului de derulare a acestora şi trebuie făcute şi modificări astfel încât accesarea finanţării să fie mai simplă şi să asigure o eficienţă sporită în utilizarea bugetelor alocate.

Preocuparea continuă a Administraţiei Fondului pentru Mediu este de a îmbunătăţi programele de finanţare, astfel încât să fie asigurată creşterea succesului acestora, iar extinderea digitalizării mecanismelor de implementare şi adaptarea ghidurilor de finanţare la realităţile contemporane reprezintă instrumentele potrivite pentru atingerea obiectivelor scontate, a transmis AFM vineri, 26 noiembrie.

Alte precizări importante ale instituţiei

În sensul celor expuse şi în vederea identificării elementelor care pot eficientiza derularea liniilor de finanţare din portofoliu, Administraţia Fondului pentru Mediu, în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a luat decizia suspendării sesiunilor de înscriere în cadrul programelor, astfel:

  • începând cu data de 3 decembrie 2021, se va suspenda sesiunea de înscriere în programele denumite generic Rabla şi Rabla Plus;
  • începând cu data de 15 decembrie 2021, se va suspenda sesiunea de înscriere în programul denumit generic Casa eficientă energetic.

Instituţia mai anunţă că va analiza modul de derulare al acestor două programe şi, după caz, va elabora proiecte de modificare a ghidurilor de finanţare aferente, astfel încât, la reluarea sesiunilor, mecanismele de accesare a finanţării să fie mai simple şi să asigure o eficienţă sporită în utilizarea bugetelor alocate.

De asemenea, evaluarea evoluţiei acestor programe va fi realizată şi prin prisma disponibilităţilor financiare rezultate din sesiunile actuale, precum şi din perspectiva construcţiei bugetare pentru anul 2022.