Prognoza meteo. Vreme caldă de Crăciun și Revelion

Prognoza meteo. După cea mai caldă toamnă înregistrată în istorie, conform specialiștilor de la Administraţia Naţională de Meteorologie, se pare că și în săptămâna precedentă Crăciunului, temperaturile vor rămâne neobișnuit de ridicate în întreaga țară, cu maxime termice înregistrate în special în sudul ţării.

După această perioadă mai rece din weekend, prognozele indică posibilitatea înregistrării unor temperaturi de 14-15 grade Celsius în următoarea săptămână, cu o medie națională de 10 grade Celsius. Astfel, chiar dacă se anticipează precipitații în zonele montane, probabilitatea de zăpadă este redusă, urmând să se limiteze la vârfurile înalte.

În zilele de Crăciun și Revelion, condițiile meteorologice sugerează o vreme remarcabil de călduroasă în întreaga țară, cu o creștere de aproximativ 2 grade Celsius față de normele sezoniere. Se prevăd precipitații în regiunile nord-estice și vestice ale țării.

În timpul sărbătorilor, temperaturile în București vor oscila în jur de 5 grade Celsius. În orașul montan Brașov, la munte, se așteaptă temperaturi între 4 și 5 grade Celsius, cu șanse reduse de precipitații sub formă de zăpadă. La malul mării, pe litoral, se preconizează o vreme mai călduroasă, cu aproximativ 8 grade Celsius și condiții plăcute.

În primele două săptămâni ale noului an, se anunță condiții meteorologice deosebit de prietenoase în România. Temperaturile vor fi semnificativ mai ridicate decât în mod obișnuit, cu o creștere de aproximativ 2-3 grade Celsius în toate regiunile țării.

Meteorologul Florinela Georgescu a anunțat unde va fi zăpadă, de Sărbători

Florinela Georgescu, director ANM, transmite că, potrivit estimărilor specialiștilor, nu vom avea parte de zăpadă în acest an, de Crăciun. Doar cei care își vor petrece sărbătorile la munte vor putea avea un Crăciun tradițional. Temperaturile ridicate vor aduce, în principal, ploi.

Ea relatează că un val de aer polar s-a extins din nou pe întreg teritoriul ţării. Conform ei, de la o zi la alta, temperaturile au înregistrat o scădere de 10 grade Celsius. Totodată, menționează că schiatul devine o practică din ce în ce mai frecventă în zonele montane. În privința preconizărilor meteorologilor, se spune că nu se așteaptă să avem zăpadă prea curând în restul ţării, nici măcar în timpul sărbătorilor. Se adaugă că, conform prognozelor, vremea de Crăciun va fi similară celei de Paşte.

„White Christmas (Crăciun alb – n.r.) va fi la munte. Deocamdată situația nu este foarte încurajatoare în zona de munte pentru că așa cum știm, în ultimele zile a plouat, deci pe fondul acesta de temperaturi foarte ridicate precipitațiile au fost sub formă de ploaie, inclusiv în zona montană cea mai înaltă, mai ales în Carpații Occidentali, mai ales în zona Munților Apuseni, acolo au fost și inundații.

Ne așteptam la acest lucru pentru că pe lângă ploaia în sine care a fost una abundentă, ploaia acum cu stratul de zăpadă nu a făcut decât să accelereze topirea acestuia. Practic nu mai este strat de zăpadă în Carpații Occidentali, deci pe partea de vest a teritoriului.

Un val de aer polar s-a întins iar peste toată ţara. De la o zi la alta, temperaturile au scăzut şi cu 10 grade Celsius. La munte se schiază în tot mai multe locuri. În rest, meteorologii spun că nu vom avea prea curând zăpadă. Nici măcar de sărbători. De Crăciun, vremea va fi ca de Paşte”, potrivit meteorologului.

Strat mic de zăpadă în Carpații Meridionali

Meteorologul informează că în Carpații Meridionali, stratul de zăpadă este destul de mic, fiind unul mult mai redus, aproape că nu depășește 50 de centimetri nici pe cele mai înalte creste.

În ceea ce privește Bucovina, situația este puțin mai bună, dar nu extraordinară nici acolo. Ultimele zile au adus precipitații mixte în acea regiune.

„Nici în Carpații Meridionali stratul de zăpadă nu este mare, este unul mult mai redus, aproape că nu depășește 50 de centimetri nici pe crestele cele mai înalte. În Bucovina situația este un pic mai bună, dar nu e grozav nici acolo. Ultimele zile acolo au adus precipitații mixte. (…)

Și în Bucovina, și în Maramureș, de altfel cam toată zona Carpaților Orientali, ar fi o șansă pentru zilele următoare, perioada Crăciunului, ca acolo, în zona montană, faptul că aerul rece despre care vă vorbeam își va face simțită prezența în zona montană înaltă, este posibil să fie scurte episoade cu ninsoare și acolo stratul de zăpadă să devină mai consistent”, a precizat Florinela Georgescu.

Vremea se schimbă la fiecare 2-3 zile

Meteorologul anunță și că, din cauza circulației atmosferice este destul de rapidă, vremea va suferi transformări bruște. Acest lucru se poate întâmpla frecvent. Drept urmare, vremea își păstrează o componentă de incertitudine.

„Vreau să vă spun că încă este o incertitudine destul de mare în privința felului cum va evolua vremea în perioada Crăciunului și mai ales înspre Anul Nou. O incertitudine imprimată de faptul că circulația atmosferică este destul de rapidă în acestă perioadă și în continuare condiționată de ceea ce se întâmplă în zona Oceanului Atlantic.

Circulații foarte active înseamnă schimbări în aspectul vremii, frecvente, la maxim 2-3 zile, și atunci o estimare pe durată lungă are o estimare cu o incertitudine destul de mare. Dar chiar și așa, cel mai probabil până în apropiere de Crăciun, deci până spre 21-22 decembrie, ne așteptăm ca presiune atmosferică pe partea de sud, sud-est a continentului și chiar spre Europa Centrală să fie una ridicată și atunci precipitațiile să fie foarte puține.

La noi e o vreme destul de caldă, dar în zonele joase cu mare probabilitate de ceață, nori joși, care să de acest aspect dea vreme mohorâtă”, a spus Florinela Georgescu, pentru DC News.