În următoarele patru săptămâni, România se așteaptă să înregistreze temperaturi neobișnuit de ridicate pentru mijlocul iernii, conform prognozei meteorologice emise recent.

Prognoza meteo în perioada 18 – 25 Decembrie

În prima săptămână prognozată, temperaturile aerului vor fi mai ridicate decât media pentru această perioadă pe întreg teritoriul țării. Regiunile nord-estice vor înregistra o abatere termică pozitivă mai accentuată.

Se anticipează că regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a Carpaților Orientali, în timp ce în regiunile extracarpatice se va înregistra un deficit. În restul țării, se vor menține aproape de mediile normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo în perioada 25 Decembrie – 1 Ianuarie

În săptămâna care cuprinde Crăciunul și Revelionul, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile normale pentru această perioadă, acoperind întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, cu accent pe nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, în timp ce în rest se vor situa aproape de mediile normale.

prognoza meteo-zapada
SURSA FOTO: Inquam Photos / Malina Norocea

Vremea în perioada 1 – 8 Ianuarie

În prima săptămână a noului an, temperatura medie a aerului se va menține la valori superioare celor normale pentru acest interval, în toate regiunile țării.

Se preconizează că regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile:

  • vestice
  • nord-vestice
  • centrale

O atenție deosebită va fi asupra zonelor montane, iar în rest se va apropia de cel normal pentru această perioadă.

Vremea în perioada 8 – 15 Ianuarie

În a doua jumătate a lunii ianuarie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele obișnuite pentru această săptămână pe întreg teritoriul României.

Precipitațiile vor înregistra excedente în regiunile intracarpatice, cu accent în:

  • zona Munților Apuseni
  • nordul Carpaților Orientali

În rest, vor fi apropiate de mediile normale pentru această perioadă.

Această prognoză neobișnuită indică o iarnă mai blândă decât de obicei, cu posibile implicații asupra activităților specifice sezonului.

Prognoza meteo vineri, 15 decembrie

Condițiile meteorologice reci continuă în majoritatea regiunilor din România, conform prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Iată ce ne așteaptă în privința vremii în această zi.

În aproape toată țara, temperaturile vor fi în scădere, situându-se în jurul mediilor multianuale specifice acestei perioade. ANM anunță că vremea va fi rece în majoritatea regiunilor, cu temperaturi normale pentru această perioadă a anului.

În sudul țării se vor înregistra precipitații sub formă de ploaie, în timp ce în timpul nopții vor apărea ninsori și lapoviță.

Cerul va fi variabil în regiunile vestice, în timp ce în centru și est se va menține predominant noros. Pe arii restrânse, se prognozează precipitații slabe, în special sub formă de ninsoare.

În ceea ce privește condițiile montane, se anunță că va ninge în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și pe arii restrânse în celelalte masive montane. Vântul va avea intensificări în Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în cea mai mare parte a Moldovei, cu rafale atingând viteze de 45 – 55 km/h.

În restul teritoriului, vântul va fi slab și moderat.

Temperaturile maxime prevăzute pentru această zi vor oscila între 1 și 9 grade Celsius, în timp ce valorile minime se vor situa între -6 și 1 grad Celsius.

ANM avertizează asupra condițiilor de ceață pe arii restrânse, în special în centrul țării.

În București, vremea va rămâne închisă, cu precipitații sub formă de ploaie în timpul zilei și posibile lapoviță și ninsoare în timpul nopții. Vântul va sufla slab și moderat, cu rafale de 35 – 40 km/h. Valorile termice vor atinge maxime de 5 – 6 grade Celsius, în timp ce minimele vor coborî între 0 și 1 grad Celsius.