Prognoza climatică: 40% șanse ca lumea să atingă temporar pragul de 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani

Oamenii de știință spun că există 40% șanse ca temperatura globală să ajungă la 1.5 grade Celsius în următorii cinci ani.

Acordul climatic de la Paris din 2015 a stabilit menținerea creșterii temperaturii sub pragul prevăzut pentru a preveni cele mai grave efecte ale încălzirii globale. Anul trecut, Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM) a declarat că există șanse de 20% ca pragul să fie trecut.

Cu toate acestea, ultima prognoză a OMM arată că situația s-a înrăutățit din cauza schimbărilor tehnologice. Așadar, lumea s-a încălzit, de fapt, mai mult decât am crezut. Leon Hermanson, om de știință climatic la Met Office din Marea Britanie, a declarat că încălzirea a fost deosebit de pronunțată în regiunile polare ușor monitorizate.

”Creșterea temperaturilor înseamnă mai multă topire a gheții, niveluri mai ridicate ale mării, mai multe valuri de căldură și alte condiții meteorologice extreme și impacturi mai mari asupra securității alimentare, sănătății, mediului și dezvoltării durabile.”, spune secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Este probabil ca temperaturiile medii să crească

Obiectivul acordului de la Paris analizează schimbările de temperatură peste o medie de 30 de ani, mai degrabă decât un singur an. Raportul OMM arată că, în fiecare an, între 2021 și 2025, este probabil să se observe creșteri medii ale temperaturii de cel puțin 1 grad Celsius. De asemenea,raportul OMM arată o probabilitate de 90% ca unul dintre acești ani să aibă temperaturi mai ridicate decât 2016. Lumea se poate aștepta la o Australie mai umedă, la un Sahel mai umed și la o America de Nord mai uscată și mai mulți cicloni Atlantici, notează Sky News.

”Există un pic de creștere și de scădere a temperaturilor anuale, dar aceste tendințe pe termen lung sunt inexorabile. Pare inevitabil să trecem aceste granițe și asta pentru că există întârzieri în sistem, există inerție în sistem și nu am făcut încă o reducere semnificativă a emisiilor globale.”, spune Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al NASA.

Menținerea la limita de 1,5 de grade Celsius va necesita eforturi dramatice pentru a reduce emisiile de carbon cu aproape jumătate până în 2030 și pentru a reduce zero 20 de ani mai târziu. Dar promisiunile actuale ale lumii ne-au pus pe drumul spre 2-3C de încălzire până la sfârșitul secolului.

Sursă foto: Dreamstime