Cand un om de afaceri de calibrul si notorietatea lui Dinu Patriciu spune ca “integrarea europeana costa bani, nu aduce bani, iar Europa are fata de America un mare handicap: sistemul social care i-a distrus productivitatea”, cand un alt greu al capitalismului romanesc postcomunist, cum este Ion tiriac, afirma hotarat ca Romania nu are ce cauta, deocamdata, in Uniunea Europeana, politicienii, indiferent de culoare sau de tabara in care se afla – Opozitie sau Putere, nu raman indiferenti. Economicul dicteaza politicului de cand lumea, iar Romania nu face exceptie de la regula. In acest moment, interesele capitalului sunt in conflict deschis cu vointa politica, iar miza este enorma – aderarea la Uniunea Europeana in 2007.




“Oamenii de afaceri au constientizat foarte tarziu ca aderarea va fi un soc caruia multi dintre ei nu-i vor face fata”, indica Viorel Hrebenciuc, presedintele comisiei parlamentare pentru aderarea Romaniei la UE, care este de fapt problema capitalistilor autohtoni. De ce atat de tarziu si de ce nu vor face fata?


Raspunsul il da cel care a negociat conditiile aderarii la Uniunea Europeana, conditii care, in prealabil, ar fi trebuit sa fie stabilite de comun acord cu oamenii de afaceri. Vasile Puscas, fost negociator-sef, astazi deputat, spune ca interesele si afirmarea lor in fata Uniunii Europene au fost sabotate de “orgoliile, individualismul si lipsa de perspectiva ale unor oameni care fac afaceri de azi pe maine, cu investitii minime si profituri maxime”. “S-a pierdut timp pretios, iar pretul nu il platesc doar cei ce vor da faliment dupa 2007, ci si sutele de mii de angajati carora ei le dau de lucru”, mai spune Vasile Puscas.


Exista totusi afaceri carora aderarea la Uniunea Europeana nu le vor inchide portile. Sunt cele conduse de oameni care au investit serios in adoptarea standardelor europene si in tehnologie moderna, precum si cele ai caror patroni fac acest lucru acum, in al doisprezecelea ceas. Indiferent insa de cat de pregatiti si de competitivi pe piata europeana sunt, pentru capitalistii romani amanarea cu un an a aderarii la Uniunea Europeana inseamna inca 365 de zile in care obtin profituri garantate.



Continuare: