Alexandru Nazare, despre exportul abuziv de profituri: Investitorii trebuie să fie corecți și să plătească impozit în România

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a transmis că este necesară o schimbare de perspectivă în privința exportului abuziv de profituri, subliniind că fenomenul există și trebuie recunoscut. În același timp, a evidențiat rolul important al marilor investitori în economia României, dar a cerut corectitudine fiscală din partea acestora.

Alexandru Nazare a declarat că are în vedere o reconstrucție a modului în care este perceput exportul abuziv de profituri, explicând că acest fenomen, deși nefericit, trebuie asumat și combătut.

El a subliniat că recunoașterea acestui tip de practici nu înseamnă negarea meritelor marilor investitori prezenți în România. Dimpotrivă, a afirmat că aceștia trebuie sprijiniți să-și dezvolte investițiile, dar și să respecte regulile fiscale ale statului român.

Oficialul a insistat asupra faptului că investitorii trebuie să fie corecți și să plătească impozitul pe profit în România, fără a transfera artificial profiturile în alte state.

„Avem în vedere şi reconstrucţia acestui mod de a privi exportul abuziv de profituri. Exportul abuziv de profituri, din nefericire, este un fenomen pe care trebuie să-l recunoaştem. Trebuie să avem curajul să-l recunoaştem.

Dar asta nu înseamnă că nu recunoaştem şi meritele pe care le au mari investitori în România. Adică lucrurile nu se anulează.

Avem nevoie de mari investitori, avem nevoie să-şi crească investiţiile, trebuie să-i încurajăm, dar, în acelaşi timp, trebuie să avem grijă şi cum se face, şi cum unii dintre aceştia fac exporturi de profit în alte state”, a afirmat șeful de la Ministerul Finanțelor, duminică seară.

PNL a depus inițiativa legislativă, nu PSD

În același context, Alexandru Nazare a precizat că inițiativa legislativă privind reglementarea acestor practici a venit din partea liberalilor, nu a social-democraților.

El a adăugat că un grup de parlamentari PNL a depus un proiect de lege în acest sens în urmă cu un an și jumătate, dar documentul se află în continuare blocat în Camera Deputaților.

„Noi, un grup de liberali, am depus legea de un an şi jumătate şi zace la Cameră”, a adăugat demnitarul.

Alexandru Nazare
SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Nazare

Acțiunea demarată de ANAF

Reamintim că în urmă cu câteva zile, pe 17 iulie, Fiscul transmitea că a inițiat un demers fără precedent: colectarea de date de la peste 2.700 de societăți comerciale din România, în contextul verificării posibilelor exporturi abuzive de profituri. Reprezentanții instituției subliniază că nu este vorba despre o inspecție fiscală, ci despre o etapă preliminară de analiză, fără implicații directe asupra obligațiilor de plată ale firmelor.

ANAF a anunțat că a demarat procedura de analiză a exporturilor potențiale de profituri înregistrate de 2.768 de companii active în România. Acțiunea are loc în perioada 17 iulie – 29 august și constă în colectarea de informații detaliate privind tipul și valoarea cheltuielilor realizate de aceste companii în intervalul 2020–2024.

Instituția precizează că această inițiativă nu constituie un control fiscal propriu-zis, ci o etapă de actualizare a analizei de risc fiscal. Scopul este acela de a asigura un tratament echitabil și transparent pentru toți contribuabilii, pe baza unor date complete și structurate.

Totodată, ANAF urmărește centralizarea informațiilor globale existente împreună cu cele declarate direct de contribuabilii mari și mijlocii, pentru a înțelege mai bine fluxurile financiare din cadrul grupurilor multinaționale și a preveni eventualele practici de optimizare fiscală agresivă.