Compania Novartis, cu sediul la Basel, în Elveţia a anunţat că a fost de acord să plătească 390 milioane de dolari, ca parte a unei înţelegeri cu Departamentul de Justiție din SUA, în care este acuzat că a dat mită farmaciilor pentru creşterea vânzărilor anumitor medicamente comercializate cu prescripţie.

Autorităţile americane au dorit iniţial să penalizeze Novartis cu până la 3,3 miliarde de dolari pentru practicile de comercilizare a unor medicamente. Potrivit acuzaţiilor, pacienţii erau trimişti la farmacii specializate, iar compania a plătit mită sub formă de discount-uri pentru ca farmaciile să recomande medicamentele pacienţilor şi să le crească astfel vânzările.

Directorul Executiv Joe Jimenez a declarat că măsura reducerilor a fost luată pentru a stimula farmaciile. El a adăugat că Novartis foloseşte încă această practică "destul de comună" la farmaciile din SUA. "Vom continua să susținem că farmaciile trebuie să continue să joace un rol în asigurarea apropierii pacientului", a spus el.

Înţelegerea privind plata celor 390 de milioane de dolari a lovit venitul net al Novartis, care a scăzut cu 42% în trimestrul al treilea, la 1,81 miliarde de dolari sau 0,75 dolari pe acţiuune, faţă de 3,1 miliarde de dolari sau 1,71 dolari acţiunea în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul net, care exclude costurile sau câştigurile excepţionale, a scăzut cu 2%, la 3,06 miliarde de dolari, a anunaţţat Novartis. Vânzările nete au coborât cu 6%, la 12,27 miliarde de dolari.

Analiştii anticipau pentru trimestrul al treilea un profit net de 3,2 miliarde de dolari şi vânzări de 12,7 miliarde de dolari.