Cifra de afaceri netă a companiei s-a majorat cu 8%, la 94,226 milioane lei, iar marja EBITDA a crescut semnificativ, de la 19% la 26%, „performanţă obţinută atât prin creşterea calitativă a vânzării, cât şi prin optimizare la nivelul activităţii operaţionale”, potrivit raportului companiei.

„Prin rezultatele din 2017, am depăşit praguri de profitabilitate şi eficienţă ale afacerii de neanticipat în urmă cu câţiva ani; profitabilitatea operaţională -EBITDA a fost în 2017 de 3 ori mai mare decât cea de acum 3-4 ani, iar profitul net de 7 ori peste cel din 2009. Aceste performanţe de rentabilitate au fost obţinute prin eficientizări ale proceselor şi implementarea de soluţii de creştere a productivităţii şi diminuare a consumurilor, dar, mai ales, prin strategia comercială care a valorificat optim portofoliul de produse, inclusiv cele noi, lansate în 2017, precum şi cele diferenţiatoare pentru gama Evoceramic; toate acestea, bineînţeles, într-un context de piaţă favorabil atât ca nivel al cererii de materiale de zidărie, cât şi al nivelului preţurilor. Astfel, cu volume vândute mai mici decât în 2016, constrânse de atingerea capacităţii de producţie la ambele fabrici, dar cu cantităţi de mărfuri recomercializate mai mari, cifra de afaceri a crescut cu 8%, până la valoarea bruta de 98,8 milioane lei, fiind de 2 ori mai mare decât în urmă cu 4 ani”, a declarat Liviu Stoleru, director general al companiei.

Datoriile comerciale ale societăţii au înregistrat o creştere de 10% faţă de 31 decembrie 2016 ca urmare a intensificării activităţii operaţionale desfăşurate. Datoriile bancare şi împrumuturile au scăzut cu 5,3 % comparativ cu finalul anului 2016, modificare determinată atât de contractarea leasingurilor financiare pentru implementarea programelor de investiţii aprobate pentru anul 2017, cât şi de reducerea valorii creditului bancar prin rambursarea ratelor şi dobânzilor conform scadenţarului.

Cemacon este listată la bursa de Valori Bucureşti din decembrie 1996, iar acţionarii săi sunt Dedeman, cu 40,7761% din acţiuni, Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, Olanda, cu 33%, S. CIT Resources Bucureşti, cu 10,9263 % şi alţi acţionari – 15,2976 %.

Proprietarii Dedeman intenţionează preluarea a 55,5% din Cemacon, la un preţ de 55 de bani pe acţiune, prin PIF Industrial SRL, conform ofertei publice de preluare obligatorie, publicate vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

„Oferta publică de preluare are drept obiect achiziţionarea unui număr de până la 63.273.445 acţiuni aflate în circulaţie şi care nu se află în posesia ofertantului, reprezentând 55,508% din capitalul social al emitentului. În cazul în care toţi ceilalţi acţionari vor subscrie în cadrul ofertei publice de preluare obligatorie, Ofertantul va deţine 100% din capitalul social al emitentului. Înainte de iniţierea ofertei, ofertantul, împreună cu grupul de persoane care acţionează concertat, deţin 50.716.773 acţiuni al emitentului, ceea ce reprezintă 44.492% din capitalul social şi drepturile de vot ale acestuia”, se arată în document.

Capitalul social al emitentului este de peste 11,3 milioane lei, reprezentând 113,9 milioane acţiuni.

SURSA: Agerpres