76-8012-1.jpgPiaţa românească continuă să scadă, indiferent de contextul extern sau de conjunctura internă. Am avut o perioadă de letargie, cu volume de tranzacţionare foarte scăzute în unele zile, sau cel mult de nivel mediu atunci când în piaţă s-au efectuat tranzacţii „deal“ între investitorii de talie mare, de regulă nerezidenţi.

Evoluţia companiilor din componenţa BET a fost diferită de cea a SIF-urilor, în majoritatea şedinţelor de tranzacţionare ale ultimei săptămâni tendinţele fiind aproape opuse: când BET înregistra creşteri, BET-FI era pe scădere şi invers.

De asemenea, am remarcat un comportament distinct şi deconectat de restul pieţei pentru companiile de pe segmentul Rasdaq. Aici, scăderile au fost ceva mai pronunţate şi mai persistente, în vreme ce pe piaţa principală imaginea de ansamblu a fost doar de uşoară scădere sau chiar de consolidare. Această alternanţă între plus şi minus pe care o are piaţa de la o zi la alta, împreună cu evoluţia divergentă a diferiţilor indici şi cu lichiditatea foarte redusă (dacă facem abstracţie de tranzacţiile deal), sunt caracteristici ale perioadelor de lipsă de trend. Investitorii rămân într-o stare de nehotărâre şi de aşteptare, care poate continua şi în săptămânile următoare.

Sursa: www.ktd.ro