O scădere şi mai mare, 68,8%, a fost înregistrată în cazul profitului net pe trimestrul al doilea, care a coborât până la 1,018 miliarde de dolari de la 3,25 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.

De asemenea, veniturile companiei au crescut cu 4,8% până la 67,658 miliarde de dolari în primul semestru, dar au scăzut cu 7,2% până la 32,397 miliarde de dolari în trimestrul al doilea.

Lukoil a precizat că rezultatele sale au fost afectate de creşterea taxelor şi scăderea preţurilor la ţiţei. În al doilea trimestru al acestui an Lukoil a plătit taxe în valoare de 1,1 miliarde de dolari, comparativ cu 649 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut.

Lukoil este al doilea mare producător de petrol din Rusia şi de asemenea un important producător de gaze naturale din Rusia. În 2011, Lukoil a realizat un profit net de 10,357 miliarde de dolari. Lukoil deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior, respectiv în Ucraina, Bulgaria şi România – rafinăria Petrotel. De asemenea, Lukoil deţine acţiuni la o rafinărie din Olanda.

Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie şi nouă depozite de produse petroliere.
SURSA: Agerpres