Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare al grupului BCR a scăzut în primul semestru cu 20,1%, la 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro), în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele şi a diminuării veniturilor din comisioane, generată de reducerea consumului.

„Conform aşteptărilor, cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri a continuat să crească în primele şase luni, până la 783,1 milioane lei (186,1 milioane euro), aproape de trei ori valoarea din perioada similară din 2008, de 271,9 milioane lei. Totuşi, primul semestru al acestui an a marcat o creştere a provizioanelor în bilanţ cu numai 8,5% faţă de finele lui 2008, reflectând perspectivele actuale de pierdere”, se arată într-un comunicat al BCR.

Valoarea activelor grupului BCR a crescut în primele şase luni cu 5,1% comparativ cu finele anului trecut, de la 69,1 miliarde lei la 72,57 miliarde lei.

Sumele datorate clienţilor şi-au majorat valoarea

Soldul creditelor şi avansurilor acordate clientelei de grup a urcat în primul semestru cu 4,9% faţă de decembrie 2008, la 49,98 miliarde lei. Creanţele grupului asupra instituţiilor de credit a scăzut cu 3,3%, la 1,09 miliarde lei.

Totodată, soldul provizioanelor de risc pentru credite şi avansuri era la finele primului semestru la 2,33 miliarde lei, cu 18,4% mai mare faţă de sfârşitul lunii iunie 2008.

Sumele datorate clienţilor şi-au majorat valoarea cu 5,8%, la 34,9 miliarde lei. În acelaşi timp, sumele datorate instituţiilor de credit au avansat cu 13,6%, la 25,6 miliarde lei.

Rezultatul operaţional al grupului BCR a crescut în primele şase luni cu 13,2%, la 1,36 miliarde lei (324,2 milioane euro), în principal datorită avansului venitului operaţional cu 9,5%, la 2,25 miliarde lei (535,5 milioane euro), în contextul majorării cheltuielilor operaţionale doar cu 4,3%, la 889,1 milioane lei (211,3 milioane euro).

Venituri din dobânzi de 1,73 miliarde lei

„Cheltuielile operaţionale au crescut cu un ritm moderat, mult sub nivelul inflaţiei, (…) ca rezultat al controlului constant al costurilor cu personalul şi al celor administrative, puternic afectate negativ si de deprecierea leului”, se menţionează în comunicatul BCR.

Principalul motor al creşterii venitului operaţional a fost avansul venitului net din dobânzi la nivelul grupului, de 21% faţă de perioada similară din 2008, determinat în special de volumul mai mare al creditelor şi de marjele solide pe segmentul corporate. Grupul a obţinut în primul semestru venituri din dobânzi totalizând 1,73 miliarde lei.

Pe de altă parte, venitul din taxe şi comisioane al grupului BCR scăzut cu 35,7%, la 317 milioane lei, în contextul reducerii cheltuielilor de consum ale populaţiei, al strategiei de revizuire a preţurilor serviciilor bancare, precum şi a îmbunătăţirii structurii conturilor clientelei.

Deprecierea leului faţă de euro şi încetinirea ritmului economiei

Grupul BCR a obţinut în primul semestru venituri nete din tranzacţionare de 198,5 milioane lei, în urcare cu 55,1% comparativ cu perioada similară din 2008.

„Totuşi, economia românească şi-a continuat încetinirea, ceea ce a afectat inevitabil veniturile şi comportamentul de consum ale clienţilor persoane fizice – creşterea şomajului şi programul redus de lucru afectează mari zone din România – precum şi fluxurile de numerar şi profitabilitatea companiilor. Toate acestea au avut un impact negativ asupra calităţii portofoliului de credite şi a provizionării”, potrivit BCR.

Şi deprecierea leului faţă de euro a avut un efect negativ asupra împrumuturilor angajate de clienţi în valută, aproape toate în moneda unică europeană.

BCR este cea mai mare bancă din România în funcţie de active, gestionând peste 17,1 miliarde euro.

Instituţia este controlată în proporţie de 69,3% de grupul austriac Erste, iar societăţile de investiţii financiare deţin fiecare circa 6% din capital, potrivit datelor de pe site-ul BCR.

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinţe, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

SURSA: Mediafax

DETALII:

Citeşte şi Mai puţini angajaţi la BCR