Domeniul construcţiilor este încă unul profitabil pentru compania Arcada Company, care se ocupă cu lucrări de reabilitare a infrastructurii feroviare. Anul trecut, firma gălăţeană a ajuns la o cifră de afaceri de circa 33,5 de milioane de euro, şi un profit de 5 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Pe lângă lucrările de reabilitare a infrastructurii, proprietarii Arcada Company au construit şi o fabrică de panificaţie. Proprietarii firmei din Galaţi nu aveau de gând să deschidă o brutărie şi au ajuns, întâmplător, în această afacere. În urmă cu 15 ani, Arcada Company a făcut un contract cu doi parteneri pentru construcţia unei mori. După finalizarea construcţiei, cei doi parteneri s-au certat şi au renunţat la construcţie şi la utilaje care, din acest motiv, au ajuns în prorietatea antreprenorilor gălăţeni.

Astfel, compania de construcţii a ajuns să se extindă în panificaţie. În 2004, cu fonduri europene a fost făcută brutăria, pe o suprafaţă de  280 de metri pătraţi cu o capacitate de 14.000 de pâini pe zi. Investiția în moară și în brutărie a fost, la acea vreme, de 1.850.000 de euro și a creat peste 80 de locuri de muncă.
Pentru afacerea din panificaţie, acţionarii au investit, de-a lungul timpului, peste 14 milioane de euro, susţine Adrian Mantu, administratorul fabricii.

„Am demarat un proiect cu fonduri europene pentru modernizarea fabricii în 2008 şi am reuşit să implementăm proiectul în 2012“, a precizat Mantu. Firma a obţinut 3 milioane de euro din fonduri europene, iar restul banilor a provenit din surse proprii. În 2014, au fost modernizate, din nou, tot cu bani europeni.
Investiţiile repetate au transformat brutăria Arcada într-una dintre cele mai mari unităţi de producție de profil din România şi din sud-estul Europei. Astăzi, are o suprafață de producție de 5.000 de metri pătrați, o linie tehnologică germană, de înaltă performanță care produce zilnic 85.000 de pâini și 10.000 de produse de patiserie și are, în total, 180 de salariați.

Fabrica produce, săptămânal, 50.000 de pâini congelate care ajung în Bucureşti. Din Capitală sunt distribuite în reţelele de supermarket-uri din toată ţara. Totodată, fabrica produce, zilnic, 2.000 de prăjituri şi 50.000 de franzele, dar şi diferite sortimente de pâine care sunt distribuite în judeţul Galaţi. Din panificaţie acţionarii Arcada Company ajung să obţină afaceri de un milion de lei pe lună. „Panificaţia nu mai este aşa de profitabilă. Franzele se vând cu 50 de bani în Galaţi, de aceea ne-am repliat pe alte preparate: produse precoapte şi congelate“, spune Adrian Mantu.
Pentru a facilita pregătirea acestor produse, firma a investit încă 200.000 de euro, sumă care a fost necesară pentru cumpărarea de aparate frigorifice.