Potrivit unui raport IPCC din 2013, pe baza studiilor efectuate de peste 1.000 de experți, concluzia a fost că există o probabilitate de peste 95% ca activitățile umane din ultimii 50 de ani să fi determinat schimbările recente în termeni climatici, potrivit site-ului Amomama.

De la revoluția industrială, consumul de cărbune și gaze, alături de industrie și alte activități umane au dus la o creștere extraordinară a concentrației de dioxid de carbon. La rândul său, acesta a accelerat efectul de seră.

Ce înseamnă pentru noi schimbările climatice

Unele dintre consecințele majore pe care le presupun schimbările climatice sunt tot mai vizibile. Devine tot mai des insuportabil de cald, creșterea nivelului mării poate însemna că inundațiile se pot produce întâmpla mai des. Iar acesta este doar începutul.

Impactul schimbărilor climatice asupra multor sisteme de sprijin planetar este deja ireversibil. Potrivit co-autorului IPCC, Tamsin Edwards, de la King’s College London:

„ASistăm acum la aspecte ale schimbărilor climatice, dintre care unele sunt ireversibile de sute până la mii de ani”.

Incendiile

Schimbările climatice au jucat un rol imens în creșterea riscurilor de incendii. Creșterea temperaturilor, precum și perioadele mai lungi de incendii, au dus la incendii mai frecvente și mai intense.

Incendiile devastatoare din Grecia sunt descrise de experți drept o „realitate dură a schimbărilor climatice”.

Inundațiile

Incendiile frecvente nu sunt singura preocupare în ceea ce privește schimbările climatice. InundațiilE devin și ele tot mai frecvente și tot mai îngrijorătoare. Potrivit unui raport IPCC, este clar că schimbările climatice din ultimii ani „au influențat semnificativ” variabilele care sunt legate de inundații.

Dacă se credea că dezastrele naturale, accelerate de schimbările climatice, ar afecta doar țările în curs de dezvoltare, imaginile de luna trecută din Germania demonstrează contrariul. Inundațiile din Germania din acest an i-au șocat pe oamenii de știință în ceea ce privește nivelul și intensitatea lor.

Uraganele

Este clar că nu schimbările climatice provoacă uragane. Dar le fac mai puternice și mult, mult mai periculoase.

Un studiu asupra uraganelor arată că creșterea temperaturii, cauzată de schimbările climatice, face uraganele mai puternice pe uscat.

Creşterea temperaturii atmosferice, dar şi a temperaturii şi nivelului apei oceanelor pare să ducă la formarea unor furtuni mai puternice, cu precipitaţii abundente şi vânt intens.

Ce putem face

Având în vedere gravitatea situației, spun experții, nu există prea multe lucruri pe care le mai putem face la nivel individual pentru a schimba valul.

Există însă cîteva modalități: reducerea dependenței de mașini și folosirea transportului public, mai puține zboruri cu avionul și mai puțină risipă energetică.