Potrivit ultimelor informați, aproape 50 de state de pe glob sunt vulnerabile în fața schimbărilor climatice. Specialiștii avertizează că acestea sunt ”pe cale de dispariție” în cazul în care nu vor fi luate măsuri importante.

Un semnal de alarmă în acest sens vine din Maldive, unde, potrivit fostului președinte, impactul crizei climatice se resimte deja.

„Plătim cu viața noastră pentru emisiile de dioxid de carbon ale altora”, a declarat Mohamed Nasheed, fost președinte al Maldive, citat de Digi 24.

Amitnim faptul că situația din Maldive este una destul de dificilă în contextul în care insula este mai amenințată decât orice altă națiune de creșterea nivelului apei. Potrivit lui Mohamed Nasheed, raportul prezice un impact „absolut catastrofal” asupra Maldivelor, schimbările climatice ducându-le „în pragul dispariției”.

Pe lângă Maldive, Kiribati prezintă și ea un risc asemănător. Insula ar putea dispărea, de asemenea, de pe harta lumii, din cauza apelor în creștere. Trebeuie menționat faptul că reacția fostului lider din Maldive vine după publicarea celui mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, numit „Cod roșu pentru umanitate”.

Țările care vor dispărea

În ceea ce privește restul țărilor pe cale de dispariție, pe lista roșie este pus și Yemen. În același timp, mai sunt vizate Lagos (Nigeria) și Manila (Filipine), unde evenimentele meteorologice extreme din ultimii ani sunt din ce în ce mai frecvente.

Totodată, experții ONU din domeniul climei trag și ei un smenal de alarmă în acest context. Potrivit acestora, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

Raportul referitor la schimbările climatice mai subliniază faptul că în cazul în care nu vor fi luate măsuri, nivelul apei ar putea crește cu cel puțin o jumătate de metru și poate chiar cu doi metri până la sfârșitul secolului.

Sursa citată mai precizează că întreg globul va fi afectat de schimbările climatice, însă impactul acestora va fi mult mai dramatic în unele zone, din cauza poziției geografice, dar și a factorilor precum sărăcia pe scară largă, guvernarea ineficientă, lipsa echipamentului adecvat și războiul.