Mai exact, medicul Alexandru Rafia este de părere că evoluţia nefavorabilă a numărului de cazuri și a suprasolicitării secţiilor medicale va mai dura mai bine de o lună de zile. Totodată, el a mai adăugat că o revenire la o viață normală ar putea fi luată în calcul în toamna acestui an.

Profesorul Rafila a mai menționat că totul stă în mâinile Guvernului. Dacă guvernanții și-ar schimba abordarea, românii ar fi mult mai în siguranță

”Dacă guvernul actual îşi schimbă abordarea şi reuşeşte să-şi transforme populaţia în partener, inclusiv celelalte forţe politice, că până la urmă nu cred că cineva are dorinţa ca lucrurile să meargă prost, cel puţin mă gândesc la mine, au am dorinţa ca lucrurile să meargă bine, indiferent că eşti în zona politică sau în afara ei”, a spus Rafila, la Pro Tv.

Totodată, profesorul a mai menționat că și campania de vaccinare anti-covid are un rol important. Cu cât numărul persoanelor vacciante va fi mai mare, cu atât revenirea la normalitate va fi mai aproape.

”Eu cred că această evoluţie nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secţiilor medicale şi aşa mai departe va mai dura circa 45 de zile, aşa zisul al treilea val, iar o soluţie legată de revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, octombrie, dacă campania de vaccinare va continua să funcţioneze bine din două puncte de vedere: primul, creşterea capacităţii de vaccinare la minim 100.000 de persoane pe zi inclusiv sâmbăta şi duminica şi al doilea să avem aderenţa la vaccinare, pentru că e un pericol evident dacă oamenii vor fi prost informaţi, minţiţi, tensionaţi şi aşa mai departe există acest risc al lipsei de aderenţă la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Când se întoarce România la normalitate

În ceea ce privește întoarcerea la normalitate, Rafila a precizat că ”probabil că toamna putem să intrăm într-o zonă de normalitate” dacă aceste două condiţii vor fi îndeplinite.

În același timp, el a mai subliniat importanţa comunicării în ceea ce priveşte măsurile luate şi gestionarea pandemiei. De asemenea,  Alexandru Rafila a mai adăugat că există studii care arată că vaccinul AstraZeneca oferă protecţie mai bună pentru tulpina din Brazilia a virusului şi a pledat pentru imunizare, indiferent de ser.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu