Oamenii vor avea nevoie de un vaccin anti-covid anual! Covid-19 va avea o evoluție care îl va transforma într-un virus asemănător celui gripal.

Este probabil ca în cele din urmă să apară și o variantă de coronavirus rezistentă la vaccin.

Oamenii vor avea nevoie de un vaccin anti-covid anual! Virusul va deveni endemic

Directorul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că, cel mai probabil, oamenii vor avea nevoie de vaccinare anti-COVID-19 în fiecare an.

El crede că vaccinările regulate vor fi necesare din cauza apariției de noi variante și a faptului că protecția vaccinului scade în timp.

”Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de o vaccinare anuală, așa cum facem și vaccinul antigripal”, a spus Albert Bourla.

Oficialii americani din domeniul sănătății au transmis, la începutul acestei luni, că intenționează să înceapă vaccinarea cu a treia doză în septembrie.

Declarațiile directorului Pfizer sugerează că noul coronavirus va dăinui în timp, iar oamenii vor învăța să trăiască cu virusul.

Experții consideră că pandemia ar mai putea dura până în 2023, apoi, cel mai probabil, virusul va deveni endemic, adică va fi prezent, însă nu va mai reprezenta o amenințare.

Bourla a avertizat că este ”probabil” să apară în cele din urmă o variantă de coronavirus rezistentă la vaccin.

Noi versiuni ale vaccinului

De fiecare dată când apare o variantă în lume, oamenii de știință o izolează pentru studiu, a spus Bourla. ”Și cercetează pentru a vedea dacă această variantă poate scăpa de protecția vaccinului” Pfizer.

El a precizat că nu a fost identificată încă nicio variantă rezistentă la vaccin, dar nu exclude ca într-o bună zi acest lucru să se petreacă, scrie insider.com.

Bourla a adăugat că Pfizer ar putea produce noi versiuni ale vaccinului său pentru a combate o variantă în termen de trei luni de la descoperirea sa.

„Am construit un proces prin care, în termen de 95 de zile din ziua în care identificăm o variantă ca fiind o variantă de îngrijorare, vom putea avea un vaccin pe măsură împotriva acestei variante”, a spus Bourla.

Nu este prima dată când se pune în discuție problema noilor variante ale virusului care ar putea eluda vaccinurile, dar opiniile experților sunt împărțite, notează sursa citată.

Sursă foto: Dreamstime.