Profesorul Cristian Păun, dat afară de la conducerea FNGCIMM! El a anunțat pe Facebook că nu i-a mai fost prelungit mandatul de președinte al instituției.

Cu această ocazie, Păun a făcut și un bilanț al activității sale în fruntea FNGCIMM, insinuând că a fost dat afară ca să i se închidă gura.

Profesorul Cristian Păun pleacă de la FNGCIMM. ”Număr record de garanții pentru IMM-uri”

”În guvernarea Ludovic Orban, guvernul a decis ca 50% din profitul net al FNGCIMM să plece ca dividende la Ministerul Finanțelor Publice și 50% să rămână să capitalizeze fondul pentru viitor.

Nimeni nu a plecat în excursii de banii aceia lăsați în rezerva fondului, dimpotrivă. Sunt acolo și lucrează pentru IMM-uri.

În 2020, FNGCIMM a dat un număr record de garanții pentru IMM-uri prin IMM Invest, pentru credite de circa 14’miliarde lei. Statul a cheltuit, în final, vreo 600 milioane lei ca ajutor de stat (dobândă și comision de garantare) pentru IMM-uri. Și bine a făcut.

O decizie excelentă și inspirată la acel moment (martie 2020), menită să compenseze, măcar parțial, neplăcerile pricinuite de restricții, mai ales la nivel de microîntreprinderi (60% din creditele acordate prin IMM Invest au mers la ele, fiind o reală gură de oxigen).

Vreo 30.000 de IMM-uri au accesat programul fără ezitare.. Efectul de antrenare se vede cu ochiul liber. Revenirea economiei de astăzi are în spate, în bună măsură, și munca celor din fond.

În plus, în loc de 1/10 IMM-uri acceptate la finanțare de bănci, am ajuns, grației garanției IMM Invest la 1/3 rată de accepare. Educație financiară la firul ierbii pentru antreprenori care stăteau deoparte.

”FNGCIMM SA IFN a avut un profit net record”

Ca urmare a acestei activități deloc de neglijat, Fngcimm Sa Ifn a avut un profit net record în existența sa, circa 100 milioane lei. Vreo 20 milioane euro net. Fondul a devenit una din cele mai profitabile companii din portofoliul MFP în 2020.

Și, foarte important, acest rezultat foarte bun a provenit din activități de garantate ce vizează cu precădere accesul la finanțare al IMM-urilor.

Din păcate, guvernul a schimbat radical strategia și a decis ca 90% din acest profit net să ia calea bugetului, nu să rămână să capitalizeze fondul pentru proiectele viitoare.

E bine, e rău? La momentul în care guvernările anterioare au făcut la fel, nu am tăcut… Moral este să nu tac nici acum!

Ah, și să nu uit, din 20 mai mi-a expirat mandatul de Președinte al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Nu mi-a mai fost prelungit de către Ministerul Finanțelor Publice.

Colaborarea mea cu fondul a încetat cu data respectivă. Deocamdată. Le doresc mult succes în continuare celor din fond, adevărații eroi ai „nebuniei” de anul trecut!

#acarulpăun”, a scris Cristian Păun pe Facebook.