Profesorii suplinitori nu vor mai ocupa un post la catedră începând cu viitorul an școlar
Oficialul a precizat că măsura îi vizează în special pe profesorii suplinitori, în timp ce la catedră vor rămâne doar cei care sunt titulari pe post. În prezent, cadrele didactice suplinitoare au contracte de muncă pe o perioadă determinată de un an, fie pentru că nu există posturi cu viabilitate mai mare, fie din cauză că nu se întrunește numărul necesar de ore într-o singură unitate de învățământ pentru a se justifica o angajare pe termen mai lung.
Ministrul Educației a declarat că persoanele „care sunt angajați pe un an de zile sau pe plata cu ora, contracte care în vară se încheie” nu vor mai fi reangajate începând cu 1 septembrie în școlile în care va crește numărul de norme și de elevi în clasă. Totodată, el a subliniat că plata cu ora va fi limitată și redusă semnificativ din punct de vedere financiar.
Daniel David a explicat că profesorii care vor rămâne în sistem vor avea un volum mai mare de muncă, fiind nevoiți să susțină un număr mai mare de ore de predare, fără ca salariul să fie majorat. Totodată, el a precizat că nu va pleca „nimeni care are contract care ar fi valabil pe o perioadă mai lungă de un an”.
„Noi avem în sistem oameni care sunt angajați pe un an de zile sau pe plata cu ora, contracte care în vară se încheie. Nici dacă n-ar fi fost aceste măsuri nimeni nu avea garanția că acele contracte în toamnă vor fi continuate, fiindcă se făceau contracte noi în funcție de câte ore libere rămâneau, câte din acele ore au fost ocupate de titulari între timp având concursuri de titularizare.
Deci ce am spus este că nimeni care a avut și are contract în derulare nu pierde, fiindcă noi avem 30.000 peste chiar peste 30 de mii de norme la plata cu ora, s-ar putea să fie mai puțini, o să fie sigur, dar nu era garanția nici dacă nu erau aceste măsuri”, a afirmat acesta, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 1.
Întrebat în legătură cu protestele cadrelor didactice și cu intenția anunțată de a boicota începutul anului școlar, ministrul Educației a spus:
„Sindicatele au dreptul să facă acest lucru. Eu le-am și spus și discuțiile cu ei. Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza economică măcar în educație. Pentru mine nu este o problemă s-o fac și să plec, pentru că pe mine mă interesează să funcționeze bine sistemul.
Problema este că dacă nu înțelegem că alternativa la aceste măsuri o să ne ducă în zona disponibilizărilor, nu înțelegem lumea în care trăim și vremurile pe care le avem. În aceste săptămâni care urmează, în august, dacă noi primim o evaluare internațională pentru țară negativă vom avea probleme majore din toamnă”.
Reacția lui Daniel David privind măsurile bugetare
Daniel David a oferit o reacție referitoare la noile măsuri fiscal-bugetare adoptate recent de Guvern și susținute în Parlamentul României, care afectează și domeniul educației.
Într-un mesaj public, ministrul a oferit explicații privind impactul acestor măsuri, precum și despre pașii care urmează să fie făcuți în continuare.
„Prima mea reacție la măsurile fiscal-bugetare care vizează domeniul nostru a fost exprimată imediat după asumarea acestora în Parlamentul României”, a spus acesta.
Oficialul a declarat că a monitorizat reacțiile apărute în spațiul public și a inițiat discuții cu diferiți reprezentanți ai domeniului educației, însă a subliniat că ne aflăm într-o situație de criză.
„Din păcate, observ reacții normale de la oameni normali în situații normale! Noi, însă, nu suntem în acest cadru! Din păcate, suntem într-un cadru în care statul nu poate acoperi creșterile nesustenabile legate de resursa umană și de bursele din domeniul nostru (de altfel, din toate zonele bugetare).
Așadar, avem nevoie de reacții normale de la oameni normali într-o situație anormală (de criză!)”, a afirmat el.
Daniel David a afirmat, de asemenea, că au apărut unele „manipulări și distorsiuni” menite să creeze panică în rândul opiniei publice.
„De aceea, pentru adevăr, este important să vă raportați la comunicarea oficială a Guvernului și a mea”, a spus el.
Referindu-se la modul în care vor fi aplicate aceste măsuri, în cazul în care vor parcurge toate etapele legale, ministrul Educației a mai precizat că, începând de săptămâna viitoare, va trebui „să gândim modalitatea lor de implementare cât mai echilibrată”.
„Am acceptat corectarea rațională și decentă a contribuției domeniului nostru la deficitul țării (alături de alte domenii), pentru a evita ca din toamnă, în general, țara să aibă probleme cu plata salariilor/pensiilor/burselor/ajutoarelor sociale”, a afirmat oficialul.