În prezent, există mici diferențe între normele din SUA și cele din UE în domeniul agriculturii ecologice. Reglementările Ministerului agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologică interzic utilizarea antibioticelor, cu excepția cazului în care se încearcă controlarea infecțiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afectează livezile ecologice de mere și pere.
Reglementările UE privind agricultura ecologică permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. În temeiul acestui parteneriat, nu este permisă utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de către agenții de certificare.
Până la concretizarea demersului prin anunțul de astăzi, ambele părți au realizat audituri pentru a se asigura că programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementării, a măsurilor de control al calității, a cerințelor de certificare și a practicilor de etichetare.
În plus, toate produsele care fac obiectul schimburilor comerciale în temeiul acestui parteneriat trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie să indice locul de producție, să identifice organizația care a certificat produsul ecologic, să verifice dacă nu au fost folosite substanțe și metode interzise, să certifice dacă termenii parteneriatului au fost respectați și să asigure trasabilitatea produselor care fac obiectul schimburilor comerciale.
Până acum, cultivatorii și companiile care doreau să comercializeze produse de ambele părți ale Atlanticului trebuiau să obțină certificate de conformitate ținând seama de două standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, a controalelor și a demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimină bariere importante, în special pentru producătorii mici și mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care îndeplinesc condițiile parteneriatului pot fi comercializate și etichetate ca alimente, carne, cereale sau vin ecologic certificat.
În total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite și din Uniunea Europeană valorează împreună aproximativ 40 miliarde de euro, cifră care se amplifică de la an la an.
„Acordul are o dublă valoare adăugată. Pe de o parte, agricultorii și producătorii de alimente ecologice vor avea acces mai ușor, cu mai puțină birocrație și mai puține costuri, la piețele din SUA și din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivității acestui sector. În plus, crește nivelul transparenței standardelor aplicabile produselor ecologice și gradul de încredere a consumatorilor, precum și capacitatea lor de a recunoaște alimentele și produsele noastre ecologice” a afirmat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș.
„Este o victorie pentru economia americană și pentru strategia de ocupare a forței de muncă promovată de președintele Obama. Acest parteneriat va deschide noi piețe pentru fermierii și crescătorii de animale americani, va crea mai multe oportunități pentru întreprinderile mici și va îmbunătăți oferta de locuri de muncă pentru cetățenii americani care activează în sectoare precum ambalarea, transportul și comercializarea produselor ecologice”, a declarat ministerul agriculturii din SUA, Kathleen Merrigan.
Statele Unite și Uniunea Europeană vor continua să poarte discuții la intervale regulate și își vor revizui reciproc și periodic programele, pentru a verifica respectarea termenilor parteneriatului.
Ambele programe vor consta dintr-un schimb permanent de informații tehnice și bune practici, pentru a asigura integritatea culturilor și a sistemelor ecologice de producție animală.