Producţia industrială a crescut în octombrie, faţă de septembrie, atât ca serie brută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%, respectiv 0,2%, iar după 10 luni declinul s-a situat la 7,8-7,9%, a anunţat INS.

În octombrie, faţă de septembrie, creşterea producţiei industriale (serie brută) s-a datorat tuturor celor trei sectoare industriale, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,1%), industria prelucrătoare (+3,2%) şi industria extractivă (+2,7%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat majorări în industria bunurilor de uz curent (+6,5%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetică (+3,4%), industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a avansat, în octombrie, faţă de luna precedentă, cu 0,2%, creştere datorată industriei prelucrătoare (+1,7%) şi industriei extractive (+0,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%.

Scădere importantă în industria bunurilor de folosinţă îndelungată

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+2,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,6%) şi scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,5%), industria energetică (-0,4%) şi industria bunurilor intermediare (-0,1%).

În perioada ianuarie-octombrie 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială în serie brută a fost mai mică cu 7,9%, în timp ce în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate declinul a fost de 7,8%.

SURSA: Mediafax