Soia este principala sursă de grăsimi vegetale utilizate în producţia de biodisel. Boaba de soia conţine 18% grăsimi vegetale. Din uleiul de soia prin eliminarea glicerinei (transesterificare) se obţine bio-diesel-ul.

Bio-combustibilul obţinut din uleiul de soia prezintă avantaje atât în comparaţie cu bio-etanolul obţinut din porumb – este mai ieftin de produs, producţia presupune un procedeu mai puţin poluant, are o putere energetică mai mare – cât şi faţă de motorina clasică – este mai puţin poluantă şi parţial regenerabilă.

Pentru aceste avantaje, subliniate de studiile din ultimii ani, politicile americane privind susţinerea consumului de combustibil alternativ pun din ce în ce mai mult accentul pe producţia de bio-diesel. SUA este cel mai mare producător de soia din lume (83,18 milioane tone metrice, o treime din recolta internaţională) şi cel mai mare exportator (34,7 milioane tone metrice, o treime din volumul tranzacţionat pe piaţa internaţională, valoare 21,5 miliarde USD).

SUA au produs în 2012 aproape un miliard de galoane de bio-diesel (3,78 miliarde litri) urmând ca anul acesta să producă cu peste un sfert mai mult – 1,28 miliarde de galoane (4,84 miliarde litri).

Creşterea cantităţii de soia orientată spre producţia de bio-diesel se va face în detrimentul atât al cantităţii disponibile la export cât şi al celei destinate producţiei de furaje şi consumului uman fapt care va exercita o presiune ascendentă asupra preţului acestei mărfi.

Soia a atins, pe piaţa internaţională, preţuri record (peste 17 dolari per buşel) în cele două săpămâni de la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie 2012, când estimările privind recolta americană avansau, din pricina secetei care afecta în acel moment zonele de producţie din SUA, nişte cifre mai mici decât recolta obţinută în cele din urmă. Realizarea în SUA a unei recolte mai bune decât ultimele estimări şi o bună recoltă în Brazilia (al doilea mare producător) au dus preţul mai jos până la 14 dolari la începutul acestei luni, departe însă de media anului 2011 – în acel an 14 dolari a fost un record.