Numărul maşinilor fabricate în Marea Britanie a scăzut cu 30,2% în luna iunie, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, la 91.718 unităţi, a anunţat, vineri, Asociaţia Producătorilor şi Dealerilor Auto britanici, citată de Mediafax.

Ritmul de scădere este cel mai redus din 2009, în pofida recesiunii economice. Producţia de vehicule comerciale s-a diminuat cu 60,4%, la 8.532 unităţi.

Mai multe companii au sistat temporar producţia pentru a reduce stocurile, după ce dificultăţile economice au redus cererea de autovehicule noi.

„Rabla” ar trebui să reducă declinul

La şase luni, producţia de maşini a înregistrat un declin de 50,2%, la 410.740 de unităţi, faţă de primele şase luni din 2008.

Autorităţile britanice au iniţiat un program de susţinere a industriei auto, prin care acordă o primă de 2.000 de lire sterline la casarea unui autovehicul mai vechi de zece ani şi achiziţia unuia nou, însă impactul acestei măsuri ar urma să devină vizibil în perioada următoare.

Economia Marii Britanii a scăzut în al doilea trimestru cu 5,6%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai sever declin din ultimii 54 de ani, iar faţă de primele trei luni s-a comprimat cu 0,8%, ritm de peste două ori mai rapid decât au estimat analiştii.

SURSA: Mediafax