Multe companii au început să-și reducă ofertele în timpul pandemiei și reînnoiesc agresiv aceste eforturi, eliminând articolele mai puțin populare pentru a se concentra pe produsele la care pot crește mai ușor prețurile pe fondul inflației prelungite la produsele alimentare.

Economii de miliarde de euro

Directorii executivi de la Nestle SA și Unilever Plc au declarat că au înregistrat economii de miliarde de euro după ce au renunțat la produsele rămase în urmă din portofoliile lor de produse.

Conagra a renunțat recent la o plăcintă cu cremă de ciocolată Marie Callender’s pentru a face loc pentru ceea ce compania alimentară americană speră să fie o plăcintă cu mere fără adaos de zahăr, care se va vinde mai repede.

„Nimeni nu va avea o medie perfectă”, a declarat directorul executiv Sean Connolly într-un interviu. „Cheia este să avem mai mulți câștigători decât perdanți”.

Eliminarea produselor mai puțin populare face parte dintr-un „program de decomplexare” în curs de desfășurare la Kraft Heinz, au declarat directorii săi la conferința Consumer Analyst Group din New York din această săptămână. Recent, aceasta a renunțat la Heinz Real Mayonnaise, transmite Reuters. 

Directorul executiv al Mondelez International Inc, Dirk Van de Put, a declarat analiștilor de pe Wall Street la conferință că producătorul Oreo are reguli clare privind înlocuirea produselor vechi cu altele noi – „unul intră, unul iese”.

Companiile renunță la unele produse

Martin Renaud, un director de marketing de top la Mondelez, a declarat pentru Reuters că producătorul de ciocolată are „prea multe arome”.

„Uneori avem tendința de a lansa o mulțime de lucruri pentru că sunt interesante, dar trebuie să fim foarte riguroși”, a spus Renaud. Pe măsură ce Mondelez adaugă produse cu prețuri diferite, acest lucru sporește complexitatea, a adăugat el. „Eu sunt un mare susținător al simplității”.

Companiile selectează ofertele de produse pentru a face loc pentru noi iterații ale celor mai populare articole ale lor, cum ar fi versiuni de dimensiuni mai mici pentru magazinele de un dolar sau mai mari pentru lanțurile de depozite precum Costco, a declarat Justin Cook, lider de cercetare a produselor de consum din SUA la Deloitte. Cumpărătorii lipsiți de bani caută mai des chilipiruri la ambele tipuri de retaileri.

„Este mai scump să faci un produs cu un volum mai mic. Dacă nu este un produs de înaltă performanță pe care oamenii trebuie neapărat să îl aibă, companiile simt că este mai greu să crească prețul”, a spus Cook.

Nestle a redus costurile

Nestle a declarat că tăierea produselor a economisit anul trecut 1 miliard de franci elvețieni (1,06 miliarde de dolari), în timp ce Unilever a declarat că această practică a economisit 2 miliarde de dolari.

De asemenea, comercianții cu amănuntul cer produse noi, cu vânzare rapidă, pentru a-și spori propriile vânzări șubrede. Produsele cu cele mai mari șanse de a fi eliminate sunt cele cu o popularitate de nișă sau limitată.

Heinz Real Mayonnaise are o cotă mică din piața globală, potrivit firmei de cercetare Euromonitor.

Pentru unii consumatori, astfel de reduceri pot fi șocante.

Vinh Banh a declarat într-un e-mail că folosește de mult timp Heinz Real Mayonnaise pentru sandvișuri și ouă încondeiate. El a fost dezamăgit să descopere luna aceasta că Kraft a eliminat produsul, pe care l-a lansat în 2018. Banh, în vârstă de 34 de ani, din Garland, Texas, a declarat că este în căutarea tuturor borcanelor rămase pe care le poate găsi.

Kellogg Co a renunțat la linia sa de shake-uri proteice Special K, iar Nestle a eliminat panini Lean Cuisine, bacon congelat Sweet Earth Benevolent Bacon și Sweet Earth Vegan Hot Dogs, au confirmat purtătorii de cuvânt ai companiilor.