Epidemia de COVID-19 a schimbat comportamentul consumatorilor, care au făcut stocuri de alimente, iar acest lucru i-a afectat pe producătorii agricoli, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Aflat la Arad, el a afirmat că vor fi acordate despăgubiri în valoare de aproape 200 de euro pe hectar în funcție de cultură, iar ordonanța de urgență în acest sens este pregătită de Guvern, conform Radio România Actualități.

Adrian Oros a mai arătat că au fost identificate sume și la alte ministere cu care se poate veni în sprijinul fermierilor și a dat ca exemplu faptul că statul plătește până la 35% din salariile zilierilor din agricultură.

Un program strategic de dezvoltare a agriculturii

„Am văzut care sunt neajunsurile, care sunt minusurile agriculturii româneşti, deşi în ultimii ani am avut producţii primare foarte bune, pentru că vremea a fost alături de fermierii din România, din păcate, deficitul balanței comerciale a crescut în fiecare an.

Vrem să schimbăm această paradigmă, pentru că există posibilități în România, este un potențial imens și, dacă vom sprijini consistent noul program național strategic „Ferma de familie”, de asemenea asocierea, cooperativele, facilităţile de depozitare și procesare, dacă vom investi foarte mult în tot ceea ce înseamnă strategie de gestionare a apei – irigații, drenaj, desecare, combaterea eroziunii solului și chiar acest sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor -, atunci cu siguranță lucrurile se vor îndrepta spre bine”, a transmis Adrian Oros.