Pas înainte în dosarul răpirii fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus, ce a avut loc în luna aprilie a acestui an.

Un cetăţean moldovean în vârstă de 30 de ani, cercetat penal în arest la domiciliu

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și anunță că a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, „care a contribuit la răpirea” fostului judecător.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, care a făcut serviciul militar în forțele speciale naționale. Procurorii afirmă că tânărul era agent de pază la un local din Ucraina atunci când a fost racolat, în februarie anul acesta, de către grupul de persoane care a participat ulterior la activitaţile infracţionale, potrivit zdg.md.

Procurorii spun că inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începând din mai 2021.

“Recent, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii PCCOCS, astfel încât acum, odată cu diminuarea riscurilor invocate anterior, continuă să fie cercetat penal în arest la domiciliu, sub supravegherea poliției, cu aplicarea unui șir de măsuri restrictive”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Cum a acţionat, mai exact, inculpatul, după ce a revenit în Republica Moldova?

“După ce a revenit în R.Moldova, bărbatul a cules mai multe informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei fostului judecător ucrainean Ceaus, care le-a transmis comanditarilor. Ulterior, tot la instigarea organizatorilor, a identificat mai multe imobile pe care le-a închiriat, a achiziționat trei mijloace de transport pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei.

Persoanele cu care a conlucrat și le-a pus la dispoziție bunurile menționate sunt din afara țării și au folosit mijloacele de transport inclusiv pentru a avea posibilitate să comită infracțiunea de răpire în privința a două persoane concomitent, fostul judecător și agentul său de pază, dar și cu scopul de a pune în dificultate procesul ulterior de investigații”, mai transmit procurorii.

Răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la șase la zece ani, potrivit legii penale a Republicii Moldova.

Sursă foto: Dreamstime