Coface România a realizat un studiu care arată că numărul procedurilor de insolvenţă deschise anul trecut a crescut cu 7%, ajungând la 6.531 de proceduri de insolvență. De asemenea, studiul arată că pierderile cauzate creditorilor de către companiile insolvente au fost de 4,6 miliarde de lei, mai puțin cu 12%.

Studiul arată că numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut.

Motivele care au dus la creștere procedurilor de insolvență:

  • succedarea pandemiei Covid-19 de războiul declanşat de Rusia în Ucraina
  • discontinuitatea aprovizionării pentru multe sectoare de activitate
  • scumpirea hidrocarburilor, cerealelor sau a materialelor de construcţii
  • inflaţie de două cifre în multe ţări europene
  • adâncirea deficitelor fiscale, a celui comercial și a celui de cont curent

Compania arată că diferența dintre inflația generală şi inflaţia percepută de către populaţie nu a fost atât de mare, mai ales în condițiile în care inflaţia percepută de populaţie a fluctuat între 25%-30% pe parcursul anului 2022.

Cifra de afaceri în domeniu comerțului cu amănuntul a înregistrat o decelerare continuă pe parcursul anului 2022

Studiul arată că ritmul de creştere a preţurilor a depăşit dinamica salariului mediu la nivel naţional erodând puterea de cumpărare. Din această cauză, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat o decelerare continuă pe parcursul anului 2022, avansul anual scăzând de la aproape 10% în luna ianuarie, până aproape de 2%-3% la finalul anului.

În același timp, salariul mediu a crescut cu 13%, iar numărul şomerilor din economie a scăzut cu 5%.

Anul trecut, veniturile publice curente au reprezentat 28,6% în România, iar media europeană a fost de aproape 40%.

Veniturile din impozitul pe salarii, venit şi contribuţiile sociale în 2021 au fost de 155 miliarde lei, acestea crescând la 172 miliarde de lei pe parcursul anului 2022. Pe de altă parte, cheltuielile publice au crescut cu 18%, de la 427 miliarde de lei în 2021 la 503 miliarde de lei în 2022.

Anul trecut a fost marcat de un context economic şi geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice de la aproape 6% în 2021, la circa 4% în 2022. În ciuda evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business. Iar situaţia insolvenţelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale”, a declarat Alina Popa, country manager Coface România.

Sectoarele care au intrat în insolvență

Coface România arată că primele trei sectoare care au intrat în insolvență în cursul anului trecut sunt:

  • Construcţii (1.342)
  • Comerţ cu amănuntul (858)
  • şi Comerţ cu ridicata şi distribuţie (807)

Creşterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedură de insolvenţă a fost înregistrată în sectorul construcţiilor (+20% versus 2021), care deţine cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvenţe (21%).

Chiar dacă în ultimii 3 ani au fost raportate cele mai mici valori ale numărului de companii intrate în insolvenţă din ultimul deceniu, trendul crescător poate indica faptul că perioada marcată de efectele COVID-19, când Guvernul României a sprijinit companiile prin diverse scheme de finanţare, iar lichiditatea în piaţă a fost mare, a luat sfârşit. Trebuie menţionat de asemenea că aproximativ 60% dintre companiile intrate în insolvenţă în anul 2022 au fost înfiinţate înainte de anul 2016, subliniază compania.

Peste 20.000 de instrumente de plată au fost refuzate anul trecut

BNR arată că, anul trecut, au fost refuzate la plată 28.814 de instrumente de plată, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Cu toate acestea valoarea totală refuzată la plată în 2022 a crescut cu 26%, până la 1,56 miliarde de lei.

„Inflaţia şi dobânzile, atât cele pentru populaţie, companii cât şi cele aferente titlurilor de stat, au atins maximumul ultimului deceniu. Perioada banilor ieftini a apus, consumul din retail frânează puternic, venitul disponibil al multor gospodării este diminuat, ceea ce nu stimulează creditarea şi investiţiile private. În acest context, este normal să vedem creşterea insolvenţelor şi deteriorarea comportamentului de plată în rândul companiilor, trend care va continua cel mai probabil pe întreg parcursul anului curent. Pe de altă parte, ne bucurăm să vedem creşterea numărului startup-urilor la maximumul ultimului deceniu, deşi aceasta poate duce şi la amplificarea concurenţei şi reducerea marjelor de profit. Toate aceste provocări pot fi depăşite repede şi cu efecte negative atenuate numai cu ajutorul investiţiilor, atât din fondurile publice, cât şi prin programele naţionale sau cele disponibile prin PNRR, oportunităţi pe care sectorul public şi privat din România trebuie să le exploateze la maximum”, a adăugat Iancu Guda, services director Coface România.

Peste 130.000 de companii și-au încetat activitatea

Pe parcursul anului 2022 un număr total de 131.328 companii şi-au încetat activitatea, în creştere cu 12% faţă de anul anterior. În acelaşi timp, au fost înmatriculate 156.903 companii dintre care 117.013 SRL, în creştere cu 14% faţă de anul anterior. Acestea sunt cele mai mari valori înregistrate în ultimul deceniu, reducând astfel raportul dintre numărul firmelor care îşi întrerup activitatea şi cel al SRL-urilor noi înmatriculate aproape de 1, comparativ cu media de 2,1 din ultimii 10 ani.

Cele mai multe startup-uri sunt înfiinţate în sectoarele care au deja cele mai multe companii active, ceea ce reflectă o preferinţă a populaţiei pentru anumite tipuri de activităţi. Spre exemplu, 62% dintre companiile active în România îşi desfăşoară activitatea în Comerţ (retail şi distribuţie), Construcţii, Transporturi şi Diferite servicii prestate companiilor (externalizare), sectoare care concentrează în acelaşi timp 55% dintre companiile nou înfiinţate pe parcursul anului 2022.

Se observă o scădere graduală a interesului pentru zona de Comerţ (retail + distribuţie), ponderea în rândul startup-urilor iniţiate în 2021 fiind de 23%, pentru ca în 2022 să scadă la 19%. În schimb, sectorul IT atrage din ce în ce mai multe companii nou înfiinţate, ponderea în rândul startup-urilor crescând de la 6% în 2021 până la 8% pe parcursul anului 2022.

Pe de altă parte, există sectoare extrem de atractive din perspectiva marjelor de profit, unde numărul afacerilor noi rămâne în continuare destul de scăzut. Spre exemplu, în sănătate şi asistenţă socială profitul mediu obţinut de companiile active în România este de 19%, de 2,5 ori peste media înregistrată la nivel naţional, dar numai 4%-5% dintre noile afaceri sunt înregistrate pe aceste ramuri de activitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sectorul agricol, unde profitul mediu raportat pentru anul 2021 se ridică la 14%, dar numai 2% dintre noile afaceri înregistrate pe parcursul anului 2022 au fost atrase de acest sector.