Mai exact, aceasta este de părere că obiectivul final ar fi tăierea accesului la fonduri europene. România este deja repetentă, când vine vorba de a atrage bani din UE, iar o astfel de sancțiune ar fi o lovitură năucitoare. Oricum plătim mai mult decât luăm înapoi, dar dacă fondurile europene dispar total, atunci România riscă să intre în colaps.

„Eu cred că ceea ce am avut astăzi este parte a unei etape, pentru că toate nerespectările regulilor de procedură, toată precipitarea dezbaterii pe România, după părerea mea, ascunde nevoia unor state membre nevoia de a adopta cu celeritate propunerea de regulament a Comisiei Europene și a Parlamentului European 136/2018 care se referă la protecția Uniunii Europene în cazul de deficiențe grave de nerespectarea statului de drept în statele membre, regulament care se bazează pe articolul 2 din tratat și pe articolul 322 din tratatul de funcționare UE și care propune, nici mai mult, nici mai puțin, că accesul la fondurile europene în anumite state membre unde se constată aceste deficiențe să poate fi suspendat, retras, chiar în situația proiectele actuale, care se află în derulare deja sau aceste state membre să nu mai poată accesa alte fonduri. 

Cred că aici este cheia dezbaterii de astăzi și este o cheie pe care eu o constat în ceea ce privește un tip de duplicitate și de fariseism și de inovație legislativă cum nu am putut vedea niciodată”, a spus Norica Nicolai la Antena 3.