Pieța de automobile second-hand a explodat efectiv de la începutul anului 2017 și până în prezent, atingând anul trecut un nivel record, crescând cu 74% faţă de 2016, până la jumătate de million de unităţi, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro pe baza datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), cittă de Digi24.

”Deși avem programe naționale de sprijin pentru achiziționarea de autoturisme noi, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura accesul cetățenilor la aceste autoturisme, cu un grad redus de poluare și care, implicit, conduc la reducerea emisiilor din transportul rutier. Practic, eforturile noastre naționale sunt contracarate de importul masiv de mașini second-hand, din ultima perioadă”, arată Ministerul Mediului într-un răspuns la o solicitare G4Media.ro.

Tendința de creștere explozivă a mașinilor second-hand aduse din UE se păstrează și în 2018, după cum o arată statisticile oficiale. Motivul acestei creșteri fără precedent este eliminarea timbrului de mediu de la începutul anului 2017. Eliminarea acestei taxe a fost realizată de Liviu Dragnea, inițiatorul unui proiect de lege pe care l-a sprijinit în Parlament coaliția PSD-ALDE. Legea a fost inițiată și votată de PSD și ALDE în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Acum s-ar putea reveni la el, dar la un nivel și mai ridicat.

Timbrul de mediu avea un efect inhibitor mai cu seamă în cazul importului de automobile second-hand foarte poluante, cuantumul taxei fiind stabilit în funcție de gradul de poluare.