Preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul belgian Marc Pecsteen de Buytswerve, a anunțat că reuniunea ar urma să înceapă la ora locală 16:00 (21:00 GMT).

De asemenea, se pare că reuniunea a fost solicitată de mai multe țări, mai exact de SUA, Germania, Regatul Unit, Franţa, Belgia, Estonia şi Republica Dominicană, a precizat ambasadorul Belgiei la ONU.

Londra anunţase că va cere convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de trupele siriene, susţinute de Rusia, în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei.

”Nu există nicio justificare pentru astfel de ignorare flagrantă a dreptului internaţional sau a decenţei umane fundamentale”, a spus ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Pierderi mari pentru Turcia

A fost o zi neagră pentru turci. Joi, Turcia a suferit pierderi grele, după săptămâni de tensiuni în creştere la Idlib între forţele turce şi cele ale regimului sirian, care s-au înfruntat de mai multe ori de la începutul lunii.

După moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci, Rusia, aliată a regimului sirian, a acuzat vineri trupele Ankarei că s-au aflat printre ”unităţile combatante ale grupărilor teroriste”.

Potrivit ultimelor informații, bombardamentele sângeroase de joi ridică la cel puţin 53 numărul militarilor turci ucişi în Idlib începând cu 1 februarie, informează agerpres.