Bulgaria este pregătită să desfăşoare la graniţa cu Turcia circa 1.000 de soldaţi şi echipamente militare pentru a opri afluxul de migranţi ilegali, a declarat vineri ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karacaceanov, după ce Turcia a anunţat că le va permite refugiaţilor sirieni să plece către Europa, informează Reuters.

Oficialul bulgar a mai precizat că, după acest anunţ al Turciei, poliţia de frontieră bulgară a oprit la graniţa turcă două grupuri de circa 30 de migranţi care încercau să pătrundă în Bulgaria.

Guvernul de la Sofia a avertizat că nu va permite un aflux masiv de migranţi, mai ales în condiţiile în care la frontiere se iau măsuri preventive împotriva răspândirii coronavirusului, potrivit Agerpres.

Peste 3,6 milioane de refugiați sirieni se află în Turcia

După uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib, un oficial turc a declarat că, în aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din această regiune, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa.

În urma acestei declaraţii, UE a cerut Turciei să respecte acordul din anul 2016, prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea UE.

Aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi se află în prezent în Turcia, majoritatea sirieni.