Adam Lashinsky, jurnalist la Fortune, a discutat cu actuali şi foşti ingineri de la Apple şi a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: executivii se implică prea mult în munca inginerilor, lucru care nu se întâmpla pe vremea lui Steve Jobs.

Max Paley, fostul vice-preşedinte al departamentului de inginerie al companiei, a declarat pentru Forbes că motorul execuţional a devenit dintr-unul care miza pe inovaţie, unul mai degrabă conservator. Declaraţia vine din partea unui inginer care a lucrat timp de 14 ani la Apple şi care a părăsit compania – tocmai din acest motiv – la sfârşitul anului precedent.

În plus, Paley mai susţine că în vremea în care Jobs conducea compania orice acţiune pornea de la ingineri, urmând ca ideile acestora să fie preluate şi implementate de furnizori şi de managerii de proiect. De la venirea lui Cook la conducere, prorităţile s-au inversat: şedinţele sunt conduse de managerii de proiect, atribuţiile ingineriile fiind vizibil reduse.

A interveni în munca inginerilor, atât de valoroşi pentru Apple, era ceva de neconceput pentru Steve Jobs. Deşi aşa funcţionează lucrurile într-o corporaţie obişnuită, inginerii intervievaţi de Forbes susţin că Apple nu funcţiona astfel sub conducerea lui Jobs.