Spania e distrusă! S-a declanșat stare de alertă. Peste 4000 de cazuri din cauza coronavirusului.

Stare de alertă în Spania

Guvernul spaniol a decretat vineri stare de alertă din cauza crizei sanitare provocate de Covid-19. Numărul cazurilor de infectare în Spania a depăşit 4.300, iar cel al deceselor, 120.

Potrivit Constituţiei, starea de alertă este declarată în situaţii de catastrofă sau crize sanitare. Este a doua oară când ea se aplică în Spania – prima dată, în 2010, din cauza crizei controlorilor de trafic aerian. Mecanismul este cel mai puţin invaziv, fără să suspende drepturile şi libertăţile.

Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Pedro Sánchez într-un mesaj video transmis de la Palatul Moncloa. „Ne aşteaptă săptămâni foarte grele. Nu excludem că în următoarea săptămână să ajungem la 10.000 de cazuri”.

El a lăudat intervenţia medicilor şi a făcut apel la vârstnici şi la bolnavii cronici: „Trebuie să se protejeze la maxim”. Tinerilor el le-a spus să păstreze „distanţa socială” şi să urmeze recomandările specialiştilor.

„Ne aflăm abia în prima parte a unei lupte care există în toată lumea. Decretarea stării de alertă permite mobilizarea la maxim a resurselor materiale pentru combaterea virusului. Reuşita ţine de oricare dintre noi. Va fi dificil, dar vom învinge virusul”, a concluzionat şeful Executivului.