Miercuri, RBI şi RZB au anunţat că au decis să continue cu planificata lor fuziune, menită să îmbunătăţească procesul de capitalizare a RZB şi să simplifice structura complexă a grupului. Potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Banca Centrală Europeană, într-o situaţie de criză, nivelul capitalului de bază al RZB ar scădea până la 6,1%, puţin peste nivelul minim de 5,5%. 

Referindu-se la speculaţiile conform cărora Heinrich Schaller, şeful Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich, va conduce entitatea rezultată în urma fuziunii, şeful RZB, Walter Rothensteiner, a declarat la o conferinţă de presă că încă nu a fost luată nicio decizie privind persoana care se va afla la comandă. 

Conform planului, banca mamă RZB va fuziona cu RBI, acţionarii RZB urmând să primească în schimb acţiuni RBI. Dar discuţiile referitoare la numărul exact de acţiuni pe care îl vor primi acţionarii RZB par să fie mult mai dificile decât se estima, iar cele două părţi nu au ajuns încă la un acord pe această temă. 

"Va fi un drum relativ lung până când vom ajunge acolo", a afirmat directorul general al RBI, Karl Sevelda, la aceeaşi conferinţă de presă, adăugând că negocierile privind valoarea estimată a celor două companii sunt "intensive". 

Joi dimineaţă, acţiunile RBI au urcat la Bursa de la Viena cu 2%, la 14,28 euro. Rothensteiner a explicat că preţul va fi anunţat până la termenul limită din 23 decembrie. 

Valoarea subsidiarei poloneze a RBI (Polbank) este unul dintre motivele pentru care discuţiile privind fuziunea se vor prelungi, a apreciat Sevelda. Creditorul polonez Alior, controlat de asiguratorul de stat PZU, a anunţat luna trecută că este în negocieri exclusive pentru achiziţionarea operaţiunilor bancare ale Raiffeisen. 

Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi RLB Steiermark AG deţin împreună aproximativ 30% din acţiunile RZB. Acesta din urmă deţine 61% din acţiunile Raiffeisen Bank International. 

Oficialii Raiffeisen Bank International apreciază că o fuziune ar îmbunătăţi nivelul capitalului RZB datorită modului în care acesta este calculat conform reglementărilor Basel III. 

Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum şi rezervele lor de lichidităţi pentru a limita riscurile de faliment şi a evita noi crize. Ele prevăd impunerea pentru instituţiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, până la finalul lui 2018. 

În România, Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ 2 milioane de clienţi persoane fizice, 96.000 de IMM-uri şi 8.000 de companii. Reţeaua Raiffeisen Bank numără peste 500 de unităţi, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri şi 83 de MFM (automate multifuncţionale). 

SURSA: Agerpres