'Federaţia Naţională Pro Agro susţine declaraţiile ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, referitoare la calitatea îndoielnică a unor produse venite din import şi solicită autorităţilor abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun în pericol sănătatea publică. Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse în ţară cu preţuri de dumping, ceea ce denotă şi o eventuală depăşire a termenelor de valabilitate. Federaţia Naţională Pro Agro solicită autorităţilor statutului să efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare şi animalele vii provenite din comerţ intracomunitar şi import din ţări terţe, pentru a ne asigura că respectă aceleaşi condiţii sanitar veterinare pe care sunt obligaţi să le respecte fermierii şi produsele autohtone', afirmă federaţia, într-un comunicat remis. 

Conform Pro Agro, în 2015, România a importat carne (bovină, porcină, ovină, pasăre) în cantitate totală de 408.000 tone, ceea ce reprezintă 35,5% din consum şi 45,6% din producţia internă destinată pieţei. Preţul mediu de import la carne total şi preparate din carne a fost de 1.593 euro/tonă, mult sub preţul de comercializare al aceloraşi produse pe piaţa UE, ceea ce pune în discuţie calitatea produselor importate. 

Potrivit reprezentanţilor federaţiei, anul trecut, România a importat carne şi preparate din carne de pasăre, în principal din ţări membre UE, în cantitate de 133.000 de tone, 85.000 de tone din total fiind importată la preţul de 900 – 910 euro/tonă (4 lei/kg), mult sub preţul de vânzare al cărnii de pasăre în carcasă în UE, care a fost de 1.870 euro/tonă. Din sesizările fermierilor, există situaţii când carnea de pasăre din import congelată este decongelată şi vândută ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislaţia în vigoare. 

De asemenea, Pro Agro mai semnalează că s-au făcut analize de laborator, iar rezultatele au arătat că importurile de ouă în coajă sunt mai vechi decât permite legislaţia UE privind comercializarea ouălor în coajă în vigoare. 

'Importurile de ouă se fac fără respectarea legislaţiei naţionale în vigoare privind marcarea ddm (data durabilităţii minime) pe coaja oului, lăsând astfel posibilitatea ca ddm-ul să fie marcat în ţară, lucru care poate fi dovedit prin culoarea diferită a cernelii de marcare. Prin marcarea ddm-ului la noi în ţară nu se mai ştie practic data ouatului, aşa cum prevede legislaţia', se explică în comunicat, unde se adaugă că, în unele reţele comerciale, de multe ori se acceptă produse din import care nu respectă legislaţia privind etichetarea cu ţara de origine. 

Reprezentanţii Pro Agro atrag atenţia că, în cazul în care autorităţile cu atribuţii de control, precum Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia Generală a Vămilor, dar şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin rolul de coordonator al ANSVSA, nu intervin, producţia autohtonă este în pericol să dispară, iar fermierii să falimenteze. 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, într-un interviu acordat ZF, că "România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate".

"Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?', a spus ministrul. 

AGERPRES