Economia americană a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru, afectată de varianta Omicron a coronavirusului care a descurajat călătoriile şi a perturbat activitatea economică, transmite Reuters.

Declin al PIB-ului SUA

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 1,4% în ritm anual în primele trei luni, arată o estimare preliminară publicată joi de Departamentul american al Comerţului, după o creştere robustă de 6,9% în ultimele trei luni ale anului trecut. Acesta este primul declin înregistrat de economia americană de la debutul pandemiei în urmă cu aproape doi ani. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 1,1% a economiei americane în primul trimestru.

„Scăderea Produsului Intern Brut reflectă o scădere a investiţiilor private, a exporturilor, a cheltuielilor publice ale statului şi guvernelor locale, în timp ce importurile au crescut”, a explicat Departamentul american al Comerţului într-un comunicat de presă.

Analiştii subliniază însă că acest declin al PIB-ului nu oferă o imagine adecvată a evoluţiei economiei americane, având în vedere faptul că cererea internă a fost solidă, iar investiţiile companiilor în echipamente au accelerat. Datele statistice arată că vânzările finale către cumpărătorii interni au crescut cu 2,6% în ritm anual, după un avans de 1,7% în trimestrul patru al anului trecut.

Datele privind PIB-ul pe primul trimestru vin cu o săptămână înainte de următoarea reuniune de politică monetară de la Fed (Federal Reserve-Banca Centrală a SUA), la care analiştii se aşteaptă să fie anunţată o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, în ideea de a frâna inflaţia ridicată. În luna martie, inflaţia în SUA a ajuns la 8,5%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1981, pe fondul exploziei preţurilor la alimente şi combustibili.

În acest context, preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, joi, că economia continuă să fie rezilientă, în pofida scăderii PIB-ului în primul trimestru din 2022, pe care o atribuie unor „factori tehnici” asociaţi actualelor „provocări istorice”.

Estimări în scădere ale Băncii Mondiale pentru economia mondială

Menționăm că, săptămâna trecută, Banca Mondială şi-a revizuit în scădere estimările privind ritmul de creştere înregistrat în acest an de economia mondială, citând războiul din Ucraina, inflaţia şi efectele pandemiei de Covid-19, mai transmite sursa citată.

Banca Mondială prognozează în prezent că economia mondială va înregistra un avans de 3,2% în 2022, mai puţin decât estimarea precedentă de 4,1%, a anunţat luni preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Banca Mondială prognozează o contracţie semnificativă a economiilor Rusiei şi Ucrainei iar David Malpass a avertizat că ţările vecine din Europa şi Asia Centrală vor resimţi efectele. La rândul lor, consumatorii din economiile avansate ar urma să îşi reducă cheltuielile în acest an pe fondul creşterii preţului petrolului.