Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna oraşele care apelează intensiv la tehnologiile noi dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor din localităţile urbane şi rurale, eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung. La nivel global, oraşe precum Singapore, New York, Londra sau Chicago au implementat cele mai multe tehnologii pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor. Este vorba de soluţii de productivitate, mobilitate, siguranţă publică şi sănătate.

În ţara noastră, conceptul de Smart City a evoluat mult în ultimii ani, iar astăzi vedem nenumărate astfel de inițiative în diverse stadii de implementare. „Avem peste 7 miliarde euro disponibili din fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor noastre, pentru Smart City. Conceptul de Smart City a evoluat foarte mult în România în ultimii ani. Dacă acum doi ani noi promovam acest concept, beneficiile unei comunităţi creativ inteligente, astăzi încep să apară şi bugetele. Primăria Constanţei, acum două săptămâni, în bugetul pe 2018 a prevăzut bani pentru Smart City, la Satu Mare la fel, la Consiliul Judeţean Iaşi la fel, la Reşiţa la fel, la Cluj, la Braşov, Oradea, inclusiv în Bucureşti. Acest concept iese din zona de teorie şi intră în vieţile noastre“, a declarat Eduard Dumitrașcu, preşedinte  Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate. Alba Iulia are cel mai dezvoltat proiect de Smart City. Sunt 73-74 de soluţii de Smart City implementate deja sau în curs de testare pe verticale precum iluminat, mobilitate, siguranță publică, utilități, educație, turism. Printre companiile care sunt în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia se află Orange România, Vegacomp Consulting, Microsoft, Siemens, Philips, Telekom România, Cloud Soft, Solar Eco, Fast Order, ZTE şi Asociaţia Procesatorilor de Plăţi Electronice.

Soluții implementate

Compania Orange, de pildă, a propus 14 proiecte anul trecut la Alba Iulia. Unul dintre ele se referă la furnizarea de internet gratuit în cetatea Alba Carolina, în cele mai bune licee din oraș, la universitate, la gară și la autogară. Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute. Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. 

 

O altă aplicaţie testată la Alba Iulia  monitorizează calitatea aerului și a fost montată pe autobuzele companiei locale de transport în comun. Telekom Romania a implementat alături de partenerul său Adservio, un pachet educațional integrat care cuprinde licența pentru platforma Adservio de management educațional „Catalogul electronic“ și dotarea cu 690 de tablete pentru profesori echipate cu SIM-uri de date mobile cu trafic de internet inclus. Vegacomp Consulting a montat și testează la Alba Iulia un set de 50 de senzori wireless ce permit detectarea locurilor de parcare și statutul acestora – libere sau ocupate. Informațiile transmise prin intermediul acestor senzori sunt agregate într-o interfață facilă, prin aplicații pentru web si smartphone, atât pentru utilizatorii finali, cât și pentru administrația publică. 

Compania a instalat deja două versiuni anterioare de senzori, care comunica prin tehnologia LoRa, funcționale, într-una dintre cele mai traficate parcări din centrul Bucureștiului, încă din luna martie a anului trecut. Având în vedere că până în 2030 se estimează că 60% din populaţia lumii va locui la oraşe, acestea trebuie să devină inteligente. 

Un oraş inteligent şi sustenabil este un oraș inovator care foloseşte tehnologia informației si a comunicațiiilor, precum și alte mijloace pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii, eficienţa operaţiunilor şi a serviciilor urbane. Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSCM