‘Nu aveau cum să nu ştie’, a spus Madoff pentru cotidianul american, afirmând că acest lucru le face pe aceste bănci şi fonduri de investiţii, pe care nu le-a numit, ‘complice într-o formă sau alta’ la uriaşa sa schema piramidală.

‘Însă atitudinea lor a fost cam aşa: ‘Dacă faceţi ceva rău, nu vrem să ştim”, a adăugat cel supranumit ‘escrocul secolului’, în interviul publicat pe site-ul New York Times, primul de la arestarea sa în 2008.

Madoff a vorbit cu cotidianul american prin e-mail şi în cadrul unui interviu privat de două ore la închisoarea din Butner, Carolina de Nord, unde execută o pedeapsă de 150 de ani de detenţie. Jurnalista care a făcut interviul, Diana B. Henriques, scrie o carte despre scandalul Madoff.

Madoff, în vârstă de 72 de ani, a abordat subiecte precum efectul infracţiunilor sale asupra familiei, sinuciderea fiului său Mark Madoff la 11 deecembrie şi efortul de recuperare a banilor pentru victimele sale.

Arestat la sfârşitul lui 2008, Madoff a fost găsit vinovat în iunie 2009 de organizarea unei uriaşe fraude piramidale prin care cele aproximativ 16.000 de victime ale sale au pierdut în total câteva zeci de miliarde de dolari pe care i-au încredinţat lui.

Irving Picard, mandatarul desemnat a reprezenta victimele lui Madoff, a depus la 2 decembrie plângere împotriva băncii americane JP Morgan, acuzând-o că a fost ‘pe deplin complice’ la frauda pusă de picioare de fostul finanţator de pe Wall Street, alegând ‘cu bună ştiinţă’, ca şi alte instituţii financiare, ‘să întoarcă privirea’.