Motivul invocat de premier este legat de comunicatul Transelectrica, prin care compania susţinea că din cauza deficitului de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional (SEN), provocat de condiţiile atmosferice, în anumite ore nu există resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.

Transelectrica mai anunţase luni că nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a SEN.

În aceste condiţii, Transelectrica  reduce graficele de export conform procedurii operaţionale, în cazul situaţiilor de urgenţă, cu avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a mai anunţat operatorul de transport de energie electrică.

Lucian Nicolae Bode, a declarat luni seară, într-un briefing de presă, că principalul motiv pentru care l-a revocat din funcţie pe directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, este comunicarea defectuoasă atât dintre Transelectrica şi minister, cât, mai ales, dintre Transelectrica şi consumatori.

‘Vreau să vă spun că principalul motiv pentru demiterea domnului Hăhăianu îl reprezintă comunicarea defectuoasă pe care Transelectrica a avut-o cu Ministerul Economiei, însă mai ales cu consumatorii din spaţiul public, ceea ce a contribuit la crearea unei stări de nesiguranţă referitoare la furnizarea de energie electrică’, a spus Bode.

Horia Hăhăianu a fost numit director general al Transelectrica la în luna mai 2011. Anterior el a fost şeful Teletrans, opratorul de telecomunicaţii al companiei Transelectrica.