Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru implementarea cardului naţional de sănătate. “Toţi asiguraţii de peste 18 ani vor avea card de sănătate. Fiecare va trebui să poarte asupra sa acest document pentru ca, în cazul în care va avea nevoie de servicii medicale, să îl prezinte medicului. Dacă nu va avea card de sănătate, pacientul va accesa serviciile medicale contra cost, cu excepţia urgenţelor”, a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
El a precizat că în paralel va fi emis şi un card medical, aflat la dispoziţia medicilor „astfel încât sistemul informatic să fie accesat din două părţi”.
Pe card vor figura informaţii legate de numele persoanei, codul de asigurat, emitent, respectiv CNAS, şi va avea un cip încorporat pe care vor fi stocate informaţii legate de grupa sanguină, boli cu risc mare şi acceptul pentru donarea organelor.
Cardurile vor fi realizate de Imprimeria Naţională, costul unui card fiind de aproximativ doi euro, sumă suportată de asigurat. Imprimarea va demara în ianuarie 2011 şi vor fi realizate cam un milion de carduri pe lună.
Fiecare persoană va primi prin poştă cardul de sănătate, ministrul Sănătăţii estimând că în august-septembrie vor fi distribuite primele carduri, după ce vor fi imprimate cam jumătate dintre documente.
În acest moment, în România sunt 14, 9 milioane persoane asigurate, ceea ce însemană că toate cardurile vor fi emise în 14-15 luni, a spus Cseke.