Primarul Moscovei, Iouri Loujkov, vrea să interzică zăpada în capitala Rusiei, astfel că imaginea idilică a unei Pieţe Roţii acoperite de fulgi de nea ar putea rămâne doar o amintire de pe vreo carte poştală veche.

 

Loujkov nu are nimic cu zăpada în general, însă este conştient de iernile grele din Rusia, iar zăpadă în centrul economic şi politic al ţării nu face decât să aducă pagube consistente. „Este foarte bună zăpada pentru terenul agricol, asigură o cantitate necesară de umiditate şi recolte bogate, însă o dată trecută de graniţele orasului, zăpada ne dă peste cap totul”, a declarat Loujkov, citat de ziarele Izvestia şi Gazeta.

 

Primăria din Moscova este expertă în vânarea norilor cu ocazia zilelor de sărbătoare naţională, procedură folosită încă din vremea URSS-ului. Mai exact, câteva avioane dispersează în aer la mare înălţime substanţe chimice care împiedică formarea norilor şi implicit apariţia precipitaţiilor.

 

Planul primarului este deja criticat de ministrul agriculturii rus, care consideră că o astfel de idee ar putea deregla ecosistemul în regiune, chiar dacă Loujkov susţine că instituţia pe care o conduce cheltuieşte de trei ori mai mult pentru a înlătura efectele zapezii, decât dacă ar preveni apariţia ei. De asemenea, locuitorii din jurul Moscovei se plâng că au parte de ploi torenţiale de fiecare dată cand moscoviţii le trimit lor porţia de ploaie de deasupra oraşului.