Conducerea Primăriei Iași este pasibilă de un dosar de abuz în serviciu după ce nu a supus votului plenului Consiliului Local decizia de constituire sau nu a municipalității ca parte civilă în Dosarul Skoda.

Mai mult, primăria condusă de Mihai Chirica, inculpat în dosar, a transmis anchetatorilor și, apoi, judecătorului de cameră preliminară, că nu se constituie parte civilă deoarece nu există prejudiciu, scrie Reporter Iași.

Mihai Chirica vrea să scape prin orice metodă de dosar

În Dosarul Skoda frapează nu frauda inițială, ci eforturile întregii conduceri a Primăriei, în frunte cu Mihai Chirica, de a ascunde faptele prin falsificarea unor documente oficiale. Parchetul a constatat, însă, că bugetul municipiului Iași a fost prejudiciat cu peste 500.000 de lei.

Situație unică în Iași

Situație unică la nivel de administrație publică locală. Consiliul Local Iași nu a avut niciodată pe ordinea de zi, conform legii, un proiect de hotărâre în care să se voteze dacă municipalitatea se constituie sau nu parte civilă în Dosarul Skoda. Acest lucru, deși anchetatorii și, apoi, judecătorul de cameră preliminară au ridicat această problemă după ce primii au constatat un prejudiciu de peste 500.000 de lei.

S-a ajuns astfel ca o instituție a Statului – Parchetul – să susțină că „s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași”, iar instituția publică, invitată să își recupereze banii, să refuze acest lucru:

Ce spune Parchetul de acest dosar

„Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.”

Ambele sunt fragmente din comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași din 27 ianuarie 2021, dată la care inculpații din acest dosar, printre care primarul Mihai Chirica, au fost trimiși în judecată pentru achiziția ilegală a patru mașini Skoda în anul 2013.

Poziția municipalității a rămas neschimbată și în fața judecătorului de cameră preliminară, loc unde juriștii Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Municipiul Iași (Cristina Oțeleanu și Mihai Doltu), subordonați ai lui Mihai Chirica în cadrul Primăriei, au cerut, nici mai mult, nici mai puțin decât anularea rechizitoriului și trimiterea dosarului înapoi la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.